Proiectul privind conversia creditelor, în atenția Comisiei de buget de la Camera Deputaților

Publicat: 16 09. 2015, 18:47

Deputații din Comisia de buget au discutat, miercuri, despre situația celor care au credite în franci elvețieni, analizând proiectul de lege privind conversia creditelor, inițiat de deputatul PSD Ana Birchal.

„Ideal este ca noi, printr- o legea aplicată, de fapt să reglementăm o înțelegere prealabilă între cele două părți: sistemul bancar, instituțiile de credit, pe de o parte, pe de altă parte, utilizatorii de servicii financiare. În ciuda aparențelor, eu cred că s-au făcut pași în această direcție și de aceea vreau să valorificăm mai bine rezultatul muncii celor care au fot implicați. Mai exact, Ministerul de Finanțe cu ARB, începând din martie-aprilie, au avut negocieri și au căzut în mare de acord asupra unei formule de conversie, care să fie funcțională. Funcțională înseamnă să satisfacă interesele utilizatorilor de credite, pe de altă parte, să nu inducă efecte nedorite în sistemul bancar. Deci să fie însușit inclusiv de instituțiile de credit. Am solicitat astăzi reprezentanților Ministerului Finanțe să ne pună la dispoziție rezultatele acestor negocieri și eu cred că aceste lucruri transpuse în amendamente ale comisiei noastre, aduse la o formă care se pretează a fi text de lege, ar putea să deblocheze situația”, a precizat Viorel Ștefan, la finalul ședinței.

El a explicat că trebuie creată o reglementare constituțională prin care toate părțile să-și asume consecințele devalorizării francului elvețian.

„Prin lege să creăm o reglementare constituțională, o reglementare prin care practic toate părțile să-și asume o parte din consecințele acestei devalorizări, pentru că nu este corect ca să preia integral sistemul bancar sau să preia integral utilizatorii , clienții aceste consecințe și bineînțeles statul care este garantul a tot ce s-a întâmplat trebuie și el să își asume parțial aceste consecințe”, a mai spus Viorel Ștefan.

Întrebat dacă optează pentru o reducere a unui procent între 15 și 25% din valoarea creditului sau mai degrabă pentru plata la valoarea medie, așa cum s-a propus, Viorel Ștefan a arătat: „Eu mă abțin să spun procente sau cifre. La nivel de principiu ca să funcționeze trebuie ca, la momentul conversiei, să opereze un discount, deci soldul de rambursat să se diminueze cu o valoare care să fie suportabilă de către creditor și care să facă posibil ca prin rescadențarea creditului, prin restructurarea acestui credit el să fie adus în condiții de piață comparabile cu cea ce se întâmplă astăzi cu un credit nou”.