Propunere fără precedent a șefului bancherilor: „Clemență” pentru restanțierii de bună credință

Publicat: 12 06. 2012, 11:38
Actualizat: 12 06. 2012, 11:38

Președintele CEC Bank, Radu Ghețea, vrea să propună reducerea perioadei de interdicție, de patru ani, aplicată clienților cu restanțe introduși în Biroul de Credit, dacă aceștia au motive obiective cauzate de criza financiară și au colaborat cu instituțiile de credit la care au datorii, potrivit Mediafax.

„Personal cred că cei care au dat dovadă de conștiinciozitate, au colaborat cu banca, ar trebui să poată beneficia de clemență”, a spus Ghețea la un seminar privind retail bankingul.

El a precizat că încă nu a discutat cu ceilalți bancheri, dar va propune o discuție în cadrul Asociației Române a Băncilor, unde Ghețea deține poziția de președinte al Consiliului de Administrație.

Ghețea a ținut să precizeze că se referă doar la clienții pentru care s-ar dovedi că restanțele, chiar dacă s-au întins pe câteva luni, au fost cauzate exclusiv de criza financiară, care s-a manifestat în întreaga lume și inclusiv în România.

Președintele CEC Bank a arătat că o decizie va fi luată după consultări și cu Banca Națională a României.

Potrivit statutului Biroului de Credit, stocarea datelor în sistem și afișarea lor în Raportul de Credit se fac pe o perioadă de 4 ani de la data achitării ultimei rate restante sau de la data ultimei actualizări transmise de către participant.

Participanții în sistemul Biroului de Credit pot fi bănci, societăți de credit de consum, societăți de leasing și societăți de asigurări.

La data de 31 decembrie 2011 participanți în Sistemul Biroului de Credit erau 36 de instituții de credit (99,98% din piața de retail) și 19 instituții financiare nebancare.