Punctul sensibil în negocierile dintre ministrul Muncii și sindicate. Vasilescu: Salariile nu vor scădea în 2018. Hossu: Minte cu tupeu

Punctul sensibil în negocierile dintre ministrul Muncii și sindicate. Vasilescu: Salariile nu vor scădea în 2018. Hossu: Minte cu tupeu
Publicat: 01/11/2017, 19:45

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a susținut, miercuri, că salariile nu scad deloc, nici măcar în cazul persoanelor care obțin venituri din activități independente, ea acuzând faptul că președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, interpretează spusele guvernanților și ale patronatelor.

Solicitată să comenteze afirmațiile reprezentanților sindicali, care susțin că dacă angajatorii nu vor mări brutul cu 20%, netul angajatului va scădea cu cel puțin 16%, ministrul Muncii a răspuns: „Cred că am explicat de o mie de ori că brutul devine cheltuiala totală a angajatorului, după cum ați văzut că se întâmplă prin HG care este dată pentru salariul minim pe economie, pentru că brutul, conform programului de guvernare, trebuia să fie 1550, dar este 1900 tocmai pentru că se transformă cheltuiala totală a angajatorului în noul brut”.

„De altfel, vreau să vă spun că ieri (marți, n.r.) am avut întâlnire cu Consiliul tripartit la care au participat și toți liderii de confederații naționale și patronatele. Domnul Hossu, cum face dumnealui de fiecare dată, interpretează vorbele noastre. Așa le-a interpretat ieri și pe cele ale reprezentanților patronatelor”, a adăugat Olguța Vasilescu.

Ea a arătat că toți reprezentanții patronatelor i-au trasmis premierului Mihai Tudose că nu au în intenție să scadă salariile.

„În momentul în care premierul a întrebat cu subiect și predicat, ca să nu mai fie niciun fel de discuție, reprezentanții patronatelor dacă au de gând să scadă salariile din mediul economic, toți au spus că nici gând de așa ceva, cu atât mai mult cu cât prevederile noului Cod fiscal aduc foarte multe facilități mediului de afaceri”, a spus ministru Muncii.

„De altfel, vă rog să coroborați toate aceste creșteri pe care noi le facem în zona salariului minim, dar nu numai, pentru că automat cheltuaia totală a angajatoului, devenind salariu brut, se vor raporta și la celelalte salarii, cu deducerile pe care noi le facem. Și o să vedeți că nu scad salariile deloc, nici măcar la cei cu venituri din activitți independente, unde și acolo netul crește cu 7,1%”, a spus Olguța Vasilescu, menționând că nu mai este necesară introducerea prevederii care obligă privații să nu scadă salariul.”

Hossu: Ministrul Muncii minte cu Tupeu

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, în replică față de afirmațiile ministrului Muncii, că Lia Olguța Vasilescu nu are „cunoștințe minimale de legislația muncii”, punctând faptul că „minte cu tupeu pe tema salariilor”.

„Doamna ministru denotă o lipsă de cunoștințe minimale legate de legislația muncii și mai și minte cu tupeu. Mențin aceeași idee că, în sectorul economic, angajații vor pierde, pe net, mai mult de 16%. La acel consiliu despre care vorbește doamna ministru, niciun reprezentant al patronatelor nu a declarat că nu vor scădea salariile pe net”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Cartel Alfla.

Potrivit sursei citate, politica fiscală a Guvernului – de a transfera taxele de la angajator către angajat – va crea tulburări sociale în 2018 și în același timp va duce la o instabilitate fiscală foarte mare, care va avea efecte pe toate planurile, mai ales în atragerea de investitori străini.

Cartel Alfa cere demisia ministrului

CNS „Cartel Alfa” cere demiterea de urgență a ministrului Muncii, pe care îl acuză de dezinformare și minciună, și medierea de către președintele României a conflictului social între Guvern și partidele de guvernământ, pe de o parte, și partenerii sociali, pe de altă parte.

Sindicaliștii transmit, prin intermediul unui comunicat de presă remis miercuri seară MEDIAFAX, că ministrul actual al Muncii nu este preocupat de piața muncii, nu înțelege legislația și nici rolul și semnificația poziției publice pe care o ocupă.

„Măsurile pe care le promovează acum, prin dezinformare și mințind în toate datele pe care le prezintă public, prin dezinteresul pe care îl are față de lucrătorii din sectorul economic, prin gândirea feudală față de lucrători (oricum angajatorul face ce vrea în România cu lucrătorul) sunt împotriva lucrătorilor și vor avea consecințe grave, greu de estimat în amploarea lor, atât în plan social, dar și economic. Ministrul Muncii a elaborat una dintre cele mai proaste legi a salarizării publice care, nu numai că nu rezolvă problema inechității și dezechilibrului în interiorul sistemului bugetar, ci o adâncește”, se arată într-un comunicat de presă al Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, remis MEDIAFAX.

„Cartel Alfa” transmite că Lia Olguța Vasilescu a făcut promisiuni exagerate și bazate „mai mult pe închipuiri decât pe realități economice”, fiind incapabilă să-și asume greșelile.

„În condițiile în care în România se înregistrează cea mai mare inechitate de venituri și aproape un sfert din lucrători (adică persoane care au un loc de muncă!!) intră în categoria săracilor, guvernul merge înainte cu măsuri aiuritoare, nesusținute de niciun segment al societății (inclusiv Consiliul Investitorilor Străini s-a exprimat împotriva acestei măsuri), care duc societatea în direcția opusă: precarizarea și împovărarea lucrătorilor, lipsirea lor de drepturi în
fața angajatorilor și deteriorarea serviciilor publice”, potrivit sursei citate.

Sindicaliștii avertizează că forma propusă de Guvern a Codului Fiscal, care realizează transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, nu face decât să „întărească sistemul sclavagist în România”, întreaga povară a întreținerii sistemelor publice de securitate fiind susținută exclusiv din buzunarul lucrătorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului