Radiografia businessului Tarom: Curse neprofitabile, politică de distribuție ineficientă, achiziții nejustificate și fără licitație, angajări și salarii netransparente – VIDEO

Publicat: 12 09. 2012, 15:13
Actualizat: 24 03. 2019, 11:17

Tarom trebuie să regândească rețeaua de rute pe care operează pentru a nu mai pierde bani, să exploateze eficient flota de avioane care în prezent este foarte eterogenă (aeronave din cinci familii diferite), să implementeze o politică de distribuție eficientă prin care să valorifice toate canalele de distribuție (inclusiv internetul) și să reanalizeze procedurile prin care face achizițiile publice. Acestea sunt concluziile unui raport al Corpului de Control al Primului-Ministru, dar și ale unui raport al Roland Berger, văzute de Ziarul Financiar.

În absența acestor măsuri, compania riscă să se afunde și mai mult în pierderi și să rămână fără lichidități.

Cele mai multe rute pe care operează Tarom au fost neprofitabile în ultimii patru ani, compania aeriană de stat, cu pierderi de aproape 200 de milioane de euro în perioada 2008-2011, renunțând la prea puține dintre aceste curse.

Două treimi din rutele pe care le are Tarom spre Europa de Sud-Est au un grad mediu de încărcare de 54%. Pe cursele spre destinații din Orientul Mijlociu gradul de ocupare este de 66%, cel mai bun grad de încărcare fiind pe rutele interne, de 67%, arată datele din raportul Roland Berger, văzut de ZF.

Politica de distribuție, tradițională. Nu s-au valorificat toate canalele de distribuție

Compania de stat continuă să aibă o politică de distribuție și de preț tradițională, nefiind implementat un mix activ de distri­buție prin mai multe canale de vânzări.

Anul trecut Tarom a vândut doar 7% din biletele de avion pe internet, față de 90%, cum vând companiile low-cost, și de 20%, cum înregistrează alți jucători tradi­ționali, arată raportul Roland Berger văzut de ZF.

Tarom a vândut cele mai multe bilete, 69%, prin intermediari (de exemplu, agenții de turism), 13% prin birouri proprii și restul prin parteneriate cu alte companii aeriene. Asta în condițiile în care din ce în ce mai multe companii aeriene încearcă să își atragă clienții direct pe propriul site de rezervări pentru a reduce costurile, de exemplu low-costul Wizz Air vinde peste 80-90% din bilete online, neavând birouri locale. (Mirabela Tiron)

CITEȘTE ARTICOLUL INTEGRAL ÎN ZIARUL FINANCIAR