Raport al FMI: România are probleme în supravegherea investițiilor publice. Există erori în estimarea PIB-ului

Publicat: 12 03. 2015, 11:33

FMI subliniază nevoia de îmbunătățire a transparenței fiscale, în condițiile în care există încă erori în estimarea PIB-ului, în medie de 4% din PIB, evaluarea și supravegherea investițiilor publice sunt slabe, iar bugetele anuale nu sunt aprobate cu promptitudine, se arată într-un raport al FMI.

Fondul arată că România îndeplinește un nivel bun sau avansat la 15 dintre cele 36 de capitole luate în calcul, iar la alte 15 îndeplinește criteriile „de bază”. România nu acoperă în totalitate criteriile pentru cinci capitole, care vizează managementul riscurilor, în timp ce capitolul parteneriate public-private nu a fost evaluat, în lipsa acestor parteneriate la momentul efectuării analizei FMI.

FMI ia în considerare trei categorii, și anume rapotarea fiscală, estimările fiscale și bugetare și riscurile fiscale.

În ceea ce privește prima categorie, Fondul evaluează ca „bune” sau „avansate” acoperirea la nivelul instituțiilor publice și calitatea statisticilor fiscale.

Fondul arată însă că raportările fiscale nu acoperă marile companii de stat, care reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul României.

De asemenea, FMI notează că, deși guvernul raportează un volum mare de date privind operațiunile și activele sale, aceste informații nu sunt consolidate într-un set de rapoarte financiare care să respecte standardele internaționale.

FMI consideră că prognozele macroeconomice, cadrul pentru bugetele pe termen mediu, legislația din domeniul fiscal, precum și activitatea Consiliului fiscal sunt „bune” sau „avansate”.

În ceea ce privește riscurile, FMI apreciază că administrarea riscurilor fiscale este „avansată” în identificarea și raportarea riscurilor asociate cu autoritățile locale. În schimb, raportarea legată de riscuri precum expunerea sectorului financiar sau potențialul impact fiscal al schimbărilor din mediul macroeconomic este limitată.

FMI recomandă guvernului României să includă în rapoartele fiscale întregul sector public, să îmbunătățească nivelul rapoartelor fiscale și financiare, să detalieze estimările macroeconomice în documentele importante, să crească transparența documentării care vozează bugetul de stat și să extindă analiza riscurilor fiscale.

Totodată, Fondul arată că România a adoptat mai multe reforme din 2010 până în prezent prin care a îmbunătățit acoperirea, caliatea și frecvența statisticilor guvernamentale care vizează sectorul fiscal.

Evaluarea transparenței fiscale a fost efectuată de FMI la cererea guvernului României de către o echipă a Fondului în luna februarie a anului trecut.