RBS este acuzată că a falimentat companii viabile pentru a le cumpăra activele

Publicat: 25 11. 2013, 17:45
Actualizat: 07 02. 2016, 07:51

Royal Bank of Scotland (RBS), la care statul britanic este acționarul majoritar, este acuzată într-un raport oficial că a falimentat companii viabile pentru a le cumpăra activele la prețuri avantajoase, relatează AFP.

Lawrence Tomlinson, consilier al Ministerului Comerțului, a înaintat luni guvernului britanic un raport acuzator la adresa băncii la care statul deține o participație de 81%, după ce a salvat-o de la faliment în 2008.

„Există numeroase exemple bulversante de companii solide distruse de RBS, al impactului devastator avut asupra vieții antreprenorilor”, a declarat Tomlinson.

Acuzațiile sale se concentrează pe divizia băncii însărcinată cu restructurarea companiilor aflate în dificultate, numită Global Restructuring Group (GRG).

Firme mici și mijlocii fără probleme reale au fost trecute în mod artificial sub tutela GRG, sub diverse pretexte, cum ar fi încălcarea unor condiții minore din contractele de creditare.

Aceste firme au fost supuse unor amenzi sau taxe exorbitante, de ordinul sutelor de mii de lire, care le-au adus în faliment. O altă filială a RBS a profitat apoi, cumpărând activele acestor firme, in special bunurile imobiliare lichidate.

Tomlinson a cerut adoptarea unor măsuri immediate pentru oprirea acestui comportament „lipsit de scrupule”.

Guvernul a transmis imediat raportul Autorității pentru Conduită Financiară (FCA) și Autorității de Reglementare Prudențială (PRA).

„Unele dintre aceste acuzații sunt foarte grave și aștept un răspuns urgent referitor la măsurile care au fost luate”, a declarat ministrul liber-democrat al Comerțului, Vince Cable.

Ministrul de Finanțe George Osborne a spus la rândul său că faptele raportate sunt „șocante”.

RBS a fost vizată luni de un alt raport critic, realizat de Sir Andrew Large, fost viceguvernator al Băncii Angliei, în care este menționată incapacitatea băncii de a acorda credite unor companii mici.

Acest nou caz survine în condițiile în care băncile britanice, inclusiv RBS, au fost implicate într-o serie de scandaluri.

RBS a fost nevoită în februarie să plătească amenzi de peste 600 de milioane de dolari, autorităților de reglementare britanice și americane, pentru că a manipulat dobânda Libor.

Banca a suspendat cel puțin doi traderi, în timp ce investigațiile referitoare la manipularea cursurilor valutare se intensifică la nivel internațional.

Totodată, RBS a fost condamntată în SUA la plata unor penalități de 150 de milioane de dolari, pentru că a înșelat investitorii în obligațiuni garantate prin credite imobiliare riscante, în 2007.

RBS a apărat luni activitatea diviziei GRG, asigurând că aceasta reușește să redreseze majoritatea firmelor cu care colaborează, chiar dacă nu toate companiile care se confruntă cu probleme financiare pot fi salvate. Banca a precizat că a deschis o anchetă internă privind modul în care sunt tratați clienții aflați în dificultate.