Reacția ministrului Daniel Constantin la scandalul cărnii infestate. Cum acționa „rețeaua Salmonella”

Reacția ministrului Daniel Constantin la scandalul cărnii infestate. Cum acționa rețeaua Salmonella
Publicat: 31/10/2013, 08:41
Actualizat: 29/07/2014, 21:25

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a reacționat miercuri după declanșarea scandalului puilor posibil infestați cu Salmonella și care ar fi ajuns în magazine Selgros din București și Brașov, provenind de la ferma companiei Avicola Călărași.

Ministrul a ținut să dea asigurări că toate produsele din supermarketuri sunt sigure pentru comercializare, admițând că pot exista și excepții, caz în care medicii veterinari trebuie să își facă datoria de a le descoperi.

„Toate produsele care sunt puse în comercializare sunt sigure. Există și excepții pe care le identificăm cu ajutorul medicilor veterinari”, a spus Constantin, adăugând că speră ca scandalul puilor să nu pună o „umbră negativă” asupra activității medicilor veterinari.

Ministrul Agriculturii a menționat că autoritățile „sunt vigilente” astfel ca produse neconforme să nu ajungă să fie comercializate.

Constantin a mai spus că evaziunea la carne este estimată la 40-60% din piață. Statul pierde anual circa 1,31 miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale din principalele ramuri ale industriei alimentare, din care 230 de milioane de euro nu mai ajung în visteria statului din industria cărnii, potrivit calculelor gândul.

La rândul său, șeful ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat la GÂNDUL LIVE, că nimic din carnea contaminată „nu ajunge în consum pentru că pe flux sunt filtre multiple”.

„Să nu rămână nimic acolo dacă ai nevoie de carne, m-ai înțeles?”

Retragerea celor 13,5 tone de carne de pui suspectate că sunt infectate cu Salmonella a fost dispusă de ANSVSA pe baza informațiilor din dosarul DNA. Procurorii au arătat că una dintre firmele implicate în aceast rețea de evaziune, Avicola Călărași, a livrat în luna septembrie către supermarketul Selgros cantități importante de carne alterată, roasă de șobolani, adusă în paleți în care erau și excremente de rozătoare.

Comercianții, Selgros Brașov și Selgros Cluj, au returnat carnea, însă Orlando Daher, unul dintre administratorii de la Avicola Călărași, a dispus reambalarea cărnii alterate, chiar dacă fusese informat de subordonați că aceasta este infestată cu Salmonella.

„La data de 13.09.2013, Orlando Daher este informat de un angajat, Ilie, despre gravitatea extinderii infestării halelor cu pui, constatări făcute de medicii veterinari: Sunt la DSV, vreau să vă spun că toate celelalte hale trimise, aveau trimitere 4, 5, și numai puțin 4, 5, 11, 12, 13, 14 adică șase hale, din șase hale trimise toate sunt pozitive la CO…sunt pozitive la CO (salmonela CO tipo ifantis), deci pe fecale tot ce a trimis a doua oară a ieșit pozitiv”, se arată în referatul procurorilor cu propunerile de arestare.

Conform documentului, la data de 16 septembrie Daher îi spune angajatului său Constantin Răducu: „…dai marfa aia care… a comandat și Provitul și ULS…”, iar angajatul îl informează că „…păi ULS-ul i-am lăsat 4.000 și ceva, lu’ Provit i-am zis că-i dau trei tone și jumătate, deja a plecat mașina cu 6 tone…”. La finalul discuției Orlando Daher îi ordonă lui Răducu „să nu rămână nimic acolo dacă ai nevoie de carne, m-ai înțeles?”.

Avicola Călărași este deținută de familia libaneză Daher, prin intermediul firmei Nutricom Oltenița, listată la Bursa de Valori București. La rândul ei, Nutricom este deținută tot de familia lui Orlando Daher, unul dintre oamenii de afaceri învinuiți de DNA în dosarul evaziunii din industria alimentară, și de o firmă cipriotă – Agrigento Holding Limited.

Cel mai mare dosar de evaziune fiscală din industria alimentară a fost pus în mișcare de procurorii DNA, care au făcut luni 160 de percheziții la sediile unor firme și domicilii din București, Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași și Ialomița. În dosar sunt vizate peste 100 de firme, multe fiind firme fantomă și offshore, care sunt suspectate că sunt implicate într-un amplu circuit evazionist, care implică recuperări ilegale de TVA și falsificări de acte pentru a evita plata taxelor. Patronii acestor firme, cetățeni libanezi și români, au provocat statului un prejudiciu de 50 de milioane de euro.

În acest circuit evazionist sunt implicate firme producătoare de carne și produse din pui, precum Avicola Crevedia, Avicola Călărași, Avicola Tărtășești. Procurorii suspectează că în rețea sunt implicați avocați, contabili și angajați ai Ministerului Finanțelor Publice, respectiv ANAF.

În acest dosar au fost arestate preventiv 16 persoane, printre care și procurorul Angela Nicolae, de la Parchetul General, și fiul acesteia, care ar fi protejat rețeaua de evazioniști în schimbul șpăgilor. De asemenea, senatorul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău este învinuit de procurori că a protejat această rețea și a făcut trafic de influență la ANAF, primind în schimb șpagă în natură – 200 pulpe de pui, 200 bucăți piept de pui și 20 de kilograme ficat de pasăre, pe care a folosit-o la restaurantul său din Bolintin Vale, județul Giurgiu.

Procurorul Angela Nicolae solicita bani oamenilor de afaceri investigați pentru evaziune pentru a le închide dosarele penale. Aceiași oameni de afaceri erau protejați de Bădălău și de funcționarii Ministerului de Finanțe.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor deținute în conturile bancare de 40 de firme implicate în circuitul evazionist și asupra a 50 de imobile aparținând persoanelor fizice cercetate în cauză. De asemenea, la perchezițiile domiciliare efectuate în cele 160 locații au fost ridicate bunuri, bani și bijuterii care vor fi indisponibilizate pentru recuperarea prejudiciului.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată