Realizările econonomice din slide-urile Guvernului. Vicepremierul Ștefan îi răspunde lui Iohannis, dându-l exemplu negativ pe Cioloș

Publicat: 08/05/2018, 20:33

La o zi după ce președintele Klaus Iohannis a desființat execuția bugetară pe primele trei luni, criticând Guvernul că nu a realizat cât a prevăzut și cerând încă o dată demisia premierului, vicepremierul Viorel Ștefan a prezentat, la Palatul Victoria, varianta executivului de execuție bugetară, de această însă, la patru luni, ianuarie-aprilie. Ștefan a prezentat „o situație comparativă” 2014 – 2017, insistând că singurul an când „s-a înregistrat o prăbușire” a veniturilor la bugetul de stat consolidat a fost 2016. În acea perioadă, premier era Dacian Cioloș.

Potrivit slide-urilor lui Ștefan, veniturile la buget au crescut în primele patru luni ale lui 2018 cu 11,8% față de aceeași perioadă a anului precedent, respectiv de la 80,1 miliarde de lei la 89,6 miliarde.

Potrivit vicepremierului, în evoluția veniturilor în corelație cu creșterea economică din ultimii ani, „singurul an care se abate de la trendul crescător este 2016″.

CONSULTĂ AICI DOCUMENTUL PREZENTAT DE GUVERN

Din datele Guvernului, în primele patru luni, veniturile colectate de ANAF au înregistrat creșteri față de anul precedent, respectiv 8% în ianuarie, 17,4% în februarie, 5,4% în martie, în scădere totuși față de luna anterioară din cauza rambursării TVA, și 17,2% în aprilie.

Pe plus, a iesit nivelul de colectare al ANAF și compartiv cu prognoza.

În privința impozitului pe venit, Viorel Ștefan a spus că, din cauza scăderii impozitului de la 16% la 10%, s-a înregistrat un minus de 18,2%, însă la aproape jumătate decât ar fi putut fi în realitate ca urmare a scăderii taxării.

Și în privința accizelor și TVA, în datele Guvernului rezultatele pe primele patru luni dau cu plus, respectiv 14,7% și 1,1%.

Viorel Ștefan a explicat, totodată, că deficitul de 6 miliarde din primele patru luni a finanțat 98% din investiții, al căror nivel a ajuns 5,9 miliarde de lei.

Vicepremierul s-a lăudat și cu sumele primite de la UE, 5 miliarde de lei până acum,în creștere cu 28% față de primele patru luni ale anului trecut, și a insistat că cei mai puțini bani europeni au intrat în România în 2016.

La capitolul cheltuieli, Viorel Ștefan a precizat că acestea au crescut în primele patru luni cu 20%, cât a fost asumat, de altfel, de Guvern.

Cât privește Pilonul II de pensii, care primește transferuri de la Pilonul I, Viorel Ștefan a arătat că aceste transferuri au crescut cu 19,7%, de la 493 la 590 de milioane de lei, în condițiile în care cota contribuțiilor a fost diminuată.

Cu execuția bugetară pe primul trimestru în față, președintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou, luni, demisia premierului Viorica Dăncilă, susținând că în acest moment PSD „amanetează viitorul țării” printr-o guvernare ineficientă. În replică, Liviu Dragnea a susținut că președintele Klaus Iohannis a prezentat „o listă întreagă de minciuni”.

„Invit să-și revină pe Guvernanții PSD. E o evoluție total nesatisfăcătoare a finanțelor. Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă pentru a face loc unor oameni responsabili. Dragnea și ai lui nu au nicio soluție pentru o guvernare bună și eficientă”, a declarat președintele, care a făcut o analiză critică a execuției bugetare din primul trimestru al acestui an.

Comentând că încă de la început „programul de guvernare al PSD s-a aflat pe contrasensul unei logici elementare economice”, șeful statului a afirmat că, pentru prima oară de la criza economică încoace, veniturile fiscale sunt mai mici față de anul anterior. „Economia duduie, dar la bugetul statului duduie cheltuielile. Veniturile – pauză. (…)După deja aproape un an și jumătate de guvernare PSD, cu această fază extrem de discutabilă a creșterilor salariale așa-zise, nu vedem însă nici drumuri, nici autostrăzi, nici școli, nici spitale. Nimic!Pe de altă parte, lumea se întreabă totuși de unde vin acești bani pentru anumite creșteri care s-au realizat și, dacă ne uităm cu atenție, povestea este una tristă. PSD, în fapt, amanetează viitorul țării! Crește salarii și pensii, și neglijează investiții importante și în infrastructură, și investiții necesare dezvoltării în general”, a mai spus Iohannis.

Mai mult, președintele a afirmat că PSD a reușit „o contraperformanță rară”, și cei cărora le-au crescut salariile fiind nemulțumiți. Un alt aspect care, în opinia șefului statului, „reflectă degringolada din finanțele gestionate de PSD” este cel referitor la accizele care au crescut, însă colectarea se afșă cu 12% sub program.

„E inadmisibil ca fondurile europene să nu facă parte din prioritățile Guvernului. Are în priorități lupta cu BNR, cu investitorii, cu multinaționalele, nu cu fondurile europene”, a adăugat Iohannis.

Președintele a atras atenția, totodată, că România se află în procedura privind deviația semnificativă a deficitului bugetar, iar, dacă PSD nu va face nimic în acest sens, lucrurile se vor agrava.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția