RECESIUNE. Avertismentul finanțiștilor: Europa va fi cea mai lovită regiune a lumii!

Publicat: 12 04. 2020, 14:16
RECESIUNE. Avertismentul finanțiștilor: Europa va fi cea mai lovită regiune a lumii! / Sursa FOTO: ofeed.com

Vin vești proaste din partea finanțiștilor: recesiunea care urmează va afecta mult mai tare Europa decât restul lumii, avertizează vicepreşedintele Băncii Central-Europene, Luis de Guindos. Totuși, în a doua jumătate a anului ne putem aștepta la reluarea creșterii economice, mai precizează oficialul BCE.

Într-un interviu acordat cotidianului spaniol La Vanguardia, bancherul Luis de Guindos afirmă că primele semne de creştere economică ar urma să fie vizibile în trimestrul al treilea al acestui an, deși o relansare în adevăratul sens al cuvântului ar putea să înceapă abia în 2021! „Trecem prin cea mai mare criză văzută vreodată de la Războiul Civil încoace”, le-a spus Luis de Guindos spaniolilor.

„Cu toate aceste măsuri care au fost adoptate, Europa este mai bine echipată pentru a răspunde la această criză fără precedent”, a apreciat Luis de Guindos. Însă vicepreședintele BCE apreciază că la nivelul UE cheltuielile guvernamentale suplimentare necesare pentru a contracara impactul crizei coronavirusului „vor presupune nevoi mai mari de finanţare, cuprinse între 1.000 şi 1.500 miliarde de euro”. Iar deocamdată, Luis de Guindos afirmă că „nu am văzut până acum această sumă” discutată în planurile autorităților din statele membre UE.

Cu o lună în urmă, BCE a lansat un program de urgenţă în valoare de 750 miliarde de euro destinat achiziţionării de obligaţiuni, ca răspuns la ceea ce ar putea fi cea mai gravă criză cu care s-a confruntat zona euro în ultimele decenii. În pofida creşterii emisiunilor de obligaţiuni, nivelul datoriilor în zona euro este unul sustenabil, crede „vicele” BCE. Acesta explică faptul că acţiunile BCE sunt destinate să evite fragmentarea în contextul în care guvernele caută să îşi asigure necesarul de finanţare. „Nu avem niciun fel de scenarii în care datoriile să fie o problemă”, a menţionat de Guindos.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au căzut de acord, joi seară, asupra unui plan de susţinere de 500 de miliarde de euro pentru a face faţă consecinţelor economice ale crizei coronavirusului. Pachetul este compus din împrumuturi de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), un fond de garanţii pentru companii de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi sprijin pentru schemele naţionale de şomaj parţial.