Recomandările făcute investitorilor de cele mai mari bănci franceze: Cumpărați obligațiuni românești și renunțați la cele ungare

Publicat: 12 04. 2013, 18:56
Actualizat: 14 02. 2016, 12:45

Analiștii de la BNP Paribas și Societe Generale recomandă investitorilor să cumpere obligațiuni guvernamentale românești, anticipând o evoluție pozitivă în piață și scăderea randamentelor pentru titlurile aflate în circulație.

BNP Paribas recomandă cumpărarea obligațiunilor de stat cu scandența în aprilie 2020, la o licitație care va avea loc săptămâna viitoare, considerând că îmbunătățirea lichidităților interbancare va avea un efect pozitiv asupra pieței românești de obligațiuni.

„Îmbunătățirea recentă a lichidităților internabancare poate avea un impact pozitiv asupra pieței obligațiunilor românești, în următoarele săptămâni”, consideră BNP Paribas, transmite Bloomberg.

Potrivit băncii, profilul de credit al României s-a îmbunătățit, fapt care trebuie să fie recunoscut de agențiile de rating.

„Momentul este incert, dar vedem potențialul unei îmbunătățiri” a calificativului de țară, arată BNP Paribas.

Banca franceză consideră astfel că investitorii ar trebui să cumpere obligațiuni cu maturitate în aprilie 2020, la o licitație care va fi organizată săptămâna viitoare.

BNP Paribas recomandă și achiziția de obligațiuni cu scandența în 2017.

Analiștii Societe Generale notează că au „motive serioase” să recomande schimbarea obligațiunilor guvernamnetale ungare pentru cele românești.

Totodată, SocGen a coborât randamentul țintă pentru titlurile românești cu scadența în 2015 și 2016 la 5%, de la 5,2%, potrivit Bloomberg.

Toate licitațiile programate de Ministerul de Finanțe în aprilie sunt pentru obligațiuni, iar următoarea operațiune este programată pentru luni, 15 aprilie, pentru titluri pe 7 ani, în sumă de 300 milioane lei.

Administratorii datoriei publice au mai vândut titluri din aceeași emisiune în luna martie, când au atras 500 milioane lei, la un randament mediu de 5,61%.

De la începutul anului, Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat de pe piața internă 19,42 miliarde lei, la care se adaugă 1,08 miliarde de euro și 1,5 miliarde de dolari.