RECTIFICARE BUGETARĂ. Cum se pregătește guvernul pentru iarnă: Investițiile pentru modernizarea rețelelor termice sunt majorate cu 0,02%. Ce orașe primesc bani

Publicat: 19 10. 2012, 15:38
Actualizat: 22 03. 2019, 07:28

Guvernul va aloca 39,4 milioane de lei în plus pentru proiectele majore de investiții din România ce vizează retehnologizarea rețelelor termice din orașele mari, investiții a căror valoare totală este estimată la circa 2,1 miliarde de lei, după cum reiese din proiectul de ordonanță de urgență pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2012, publicat vineri de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Astfel, în urma rectificării bugetare investițiile ce au ca scop rabilitarea și modernizarea rețelelor termice din România au fost majorate cu 0,02%.

Cei mai mulți bani sunt acordați Primăriei Municipiului Pitești, respectiv 4,4 milioane de lei, circa un milion de euro, pentru transformarea punctelor termice în centrale termice, valoarea actualizată a proiectului ajungând astfel la 40,9 milioane de lei.

Cu toate acestea, 12 localități nu vor primi nimic în plus la acest capitol în urma rectificării. Este vorba despre Brăila, Reșița, Cluj-Napoca, Giurgiu, Motru, Brad, Suceava, Alexandria, Timișoara, Măcin, Horezu și Odobești,

Guvernul va reduce banii pentru investiții cu circa 84,9 milioane de lei, în condițiile în care la rectificarea din luna august, cheltuielile de capital au fost diminuate cu 2 miliarde de lei față de bugetul aprobat la începutul anului.

Bani pentru menținerea funcționării reței de termoficare pentru 18 municipii și orașe

Guvernula alocat suplimentar sume defalcate din taxa pe valoare adăugată (TVA) către 18 municipii și orașe din România în vederea menținerii funcționării serviciului public de furnizare a energiei termice pentru populație. Sumele de bani alocate în acest sens variază între 800.000 lei și 7 milioane de lei.

Cea mai mică suplimentare de fonduri la acest capitol obținută din partea Guvernului după noua rectificare bugetară este cea alocată orașului Târgu Măgurele, județul Teleorman, de 800.000 de lei. În același județ se alocă și 1,2 milioane de lei pentru menținerea funcționării rețelei de termoficare din municipiul reședință de județ Alexandria.

La polul opus, pentru orașele Suceava, Bacău, Brad, Oradea, Timișoara și Reșița sunt alocate cele mai mari sume de bani, mai exact între 6 milioane de lei și 7 milioane de lei.

(Click pentru a mări)

Sursă: gândul.info (date făcute publice de către reprezentanții MFP)

În județul Bacău sunt alocate sume de bani din TVA pentru funcționarea sistemului public de furnizare a energiei termice pentru populație atât la Bacău, cât și la Onești, iar în județul Suceava se alocă astfel de sume, nu doar pentru municipiul reședință de județ, cât și pentru orașul Vatra Dornei.