Roiss, OMV: Marea Neagră înseamnă gaz pentru Europa; Vrem ca România să exporte gaze

Publicat: 22 11. 2013, 14:37
Actualizat: 31 07. 2014, 09:10

OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom, vrea să transforme România din importator în exportator de gaze naturale, iar resursele din Marea Neagră înseamnă „gaze pentru Europa”, a declarat directorul general al grupului austriac, Gerhard Roiss.

„Marea Neagră înseamnă gaz european pentru Europa. (…) Ținta noastră este să facem din România un exportator de gaze”, a afirmat Roiss, într-o conferință de presă susținută la Viena.

Transformarea României într-un exportator de gaze presupune investiții de miliarde de euro, iar gazele care ar putea fi extrase din Marea Neagră ar putea fi exportate în țările vecine, unde sunt piețe în creștere.

„Cheia este să facem România independentă de importurile de gaze. (…) Partea bună este că în jurul României sunt piețe în creștere”, a spus Roiss.

El a adăugat că printre țările unde ar putea fi exportate gaze extrase din Marea Neagră se numără Turcia și Bulgaria.

Turcia are o economie în creștere și are nevoie de cantități semnificative de energie, iar Bulgaria este dependentă aproape integral de importurile de gaze de la Gazprom.

La rândul său, responsabilul de activitățile de gaz și electricitate din OMV, Hans-Peter Floren, a spus că în primul rând gazele din Marea Neagra vor fi destinate consumului României.

OMV Petrom și compania americană Exxon explorează în comun mai multe perimetre petroliere în Marea Neagră, unde au descoperit la începutul anului un zăcământ evaluat la 42-84 miliarde metri cubi de gaz. Anul viitor cele două companii au în plan să foreze mai multe sonde explorare și în alte perimetre din Marea Neagră.

În opinia lui Floren, cu siguranță există potențial de gaze de șist în România, dar întrebarea este dacă poate fi extras în condiții de eficiență economică.

Roiss a adăugat că în viitor creșterea OMV va veni din exploare, sector în care grupul austriac are investiții anuale de 700 milioane euro.

De asemenea, grupul va majora în perioada 2014-2016 investițiile anuale totale de la 2,8 miliarde euro la 3,9 miliarde euro.

Roiss a amintit că OMV a investit în rafinăria Petrobrazi 600 milioane euro și că se apropie de finalizarea modernizării unității.

Potrivit reprezentanților OMV, producția de hidrocarburi din România ar putea crește în 2013, pentru prima dată după mai mulți ani.

Totodată, reprezentanții OMV au susținut că rafinăria Arpechim, închisă în 2011, nu poate fi condusă astfel încât să obțină profit și că nu au existat „oferte serioase” din partea vreunei companii pentru preluarea unității.