ROMÂNIA a reintrat în RECESIUNE

Publicat: 15 05. 2012, 12:44
Actualizat: 31 07. 2014, 15:43

Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru față de octombrie-decembrie și a intrat în recesiune, întrucât este al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare, evoluția fiind anticipată de analiști, care estimau însă o contracție puțin mai mare, de 0,2-0,3%.

„Produsul Intern Brut în trimestrul I 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier)”, a anunțat marți Institutul Național de Statistică, într-un comunicat.

Față de același trimestru din 2011, PIB a crescut cu 0,3% pe serie brută și cu 0,8% pe serie ajustată sezonier.

Acestea sunt primele estimări privind evoluția economiei în ianuarie-martie, denumite „date semnal”. INS va anunța la 6 iunie datele provizorii privind PIB în perioada menționată.

Întrucât și în trimestrul IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustată sezonier față de perioada iulie-septembrie, economia este considerată în recesiune tehnică, situație care reflectă două trimestre consecutive de scădere față de trimestrul anterior.

România reintră astfel în recesiune tehnică, situație în care s-a regăsit pentru doi ani și jumătate, în perioada 2008-2011.

Analiștii anticipau intrarea în recesiune, opiniile lor convergând spre o scădere a PIB ajustat sezonier în primul trimestru comparativ cu trimestrul precedent de -0,2 -0,3%.

Estimările analiștilor plasează creșterea economică din acest an în jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susținut în principal de evoluția din agricultură, cu un plus de 11,3%, și industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Adrian Vasilescu: „Avem cel mai mic număr de salariați la mia de locuitori din toată Uniunea Europeană”

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a pus reintrarea României în recesiune pe numărul foarte mic de salariați. „În țara asta muncesc prea puțini oameni”, a declarat Vasilescu, la un post de televiziune, care precizat însă că este vorba doar despre o recesiune statistică.

„Avem cel mai mic număr de salariați la mia de locuitori din toată Uniunea Europeană. Până când nu va fi regenerată munca în țara asta, ne vom plimba în cifre de 0,1, 0,2 sau 0,3 (scăderi ale economiei, n.red.)” – nu avem altă soluție”, a explicat consilierul de la Banca Națională.

Adrian Vasilescu a atras atenția că recesiunea anunțată în această dimineață nu trebuie amestecată cu evoluțiile cursului valutar. „Nu are nicio legătură cursul de schimb aici. E o problemă care se întinde pe parcursul a cinci zile”, a declarat Adrian Vasilescu, care a subliniat că sintagme precum „maxim istoric” al monedei unice în raport cu leul „nu spun niciun adevăr”.

Cu toate acestea, Vasilescu a avertizat, cu referire la curs, că „începe o zi bancară grea”.