România, centru de producţie de artilerie pentru flancul estic NATO. Obuziere mobile de ultimă generație „Made in Moreni”

România, centru de producţie de artilerie pentru flancul estic NATO. Obuziere mobile de ultimă generație Made in Moreni
Publicat: 29/11/2023, 17:56
Actualizat: 29/11/2023, 18:02

Israelienii de la Elbit Systems Ltd. şi Romarm, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni (UAM), anunţă încheierea unui acord de cooperare între cele două companii, în domeniul producţiei de artilerie. Părţile vor înfiinţa Centrul Român de Artilerie, iar acordul de cooperare include producţia de obuziere mobile avansate Elbit Systems de 155 mm ATMOS.

Acordul de cooperare include producţia de obuziere mobile avansate Elbit Systems de 155 mm ATMOS, inclusiv transferul de know-how pentru fabricare, producţie şi integrare cu obuzierele ATMOS. ROMARM şi UAM vor avea rolul de integratori de sistem pentru mai mult de 50% din totalul lucrărilor. Uzina de la Moreni va servi, de asemenea, ca furnizor local pe termen lung pentru suportul şi întreţinerea obuzierelor ATMOS, anunţă cele două companii.

Elbit Systems Ltd. (Elbit Systems) şi CN Romarm S.A, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM), anunţă încheierea unui acord de cooperare între cele două companii, în domeniul producţiei de artilerie. Prin această colaborare, părţile vor înfiinţa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare şi companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă şi pentru a stabili o bază solidă pentru producţia internă de artilerie din România. Acordul de cooperare include producţia de obuziere mobile avansate Elbit Systems de 155 mm ATMOS, inclusiv transferul de know-how pentru fabricare, producţie şi integrare cu obuzierele ATMOS. ROMARM şi UAM vor avea rolul de integratori de sistem pentru mai mult de 50% din totalul lucrărilor. Uzina de la Moreni va servi, de asemenea, ca furnizor local pe termen lung pentru suportul şi întreţinerea obuzierelor ATMOS, anunţă companiile.

Companii invitate în proiect

Partenerii iau în considerare implicarea altor companii româneşti potenţiale în centrul de excelenţă, inclusiv: ELMET International SRL, Bacău, un producător de cabluri electronice şi subsisteme mecanice; Compania de optică IOR Bucureşti, producător de optice militare şi civile; Simultec SRL, furnizor de simulatoare şi antrenori operaţionali şi tactici pentru apărare; Systematic, pentru furnizarea şi suportul Reţelei de Comunicaţii Tactice, software de Suport de Foc şi aplicaţii C4I.

Acest parteneriat va genera noi oportunităţi de angajare în România, susţinute de cererea în creştere pentru obuzierele de 155 mm ce vin din partea Armatei Române şi a altor ţări NATO şi UE, afirmă oficialii ministerului Economiei și companiilor.

Romarm prin capacităţile de producţie ale UAM şi poate transforma România în centru de producţie de artilerie pentru întreaga regiune. Prin colaborarea cu Romarm, ne dorim să ne întărim poziţia de furnizor strategic nu numai pentru Forţele Terestre Române, ci şi pentru întreaga piaţă europeană – Udi Vered, General Manager, Elbit Systems Land.

Elbit Systems activează în România de peste 27 de ani, deţinând două companii locale – ELMET, cel mai mare exportator de apărare din România, şi Simultec, Compania de Antrenament şi Simulatoare.

Citiți și: EXCLUSIV | Suspiciuni de licitație ”simulată” la Romtehnica. Pentru cine trag obuzierele autopropulsate de 155 mm?

EXCLUSIV | Cine a depus oferte la licitația de 1 miliard $ pentru obuziere autopropulsate și cine pare că a făcut lucrarea!

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului