Romgaz – scoruri foarte bune privind administrarea riscurilor ESG / Director Romgaz: „Am realizat progrese semnificative în privința sustenabilității”

Romgaz – scoruri foarte bune privind administrarea riscurilor ESG / Director Romgaz: „Am realizat progrese semnificative în privința sustenabilității”
Sursă Foto - Romgaz.ro
Publicat: 28/11/2023, 12:40

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz S.A, cel mai mare producător și principalul furnizor de gaze naturale din România, are un ESG Risk Score de 29, potrivit datelor Sustainalytics, publicate pe site-ul BVB.  ESG Risk Score măsoară amploarea riscurilor ESG negestionate de către companie. Un scor mai scăzut semnifică o amploare mai limitată a riscurilor ESG negestionate. Ratingurile de risc ESG acordate de Sustainalytics sunt clasificate pe cinci niveluri de risc: neglijabil (0-10), scăzut (10-20), mediu (20-30), ridicat (30-40) și sever (40+).

În ceea ce privește ESG Risk Ranking Score, Romgaz are un scor 15/16 top 9%. Acest parametru indică clasarea companiei la nivelul subindustriei în care este încadrată conform metodologiei Sustainalytics. O clasare mai ridicată semnifică o performanță ESG mai bună în comparație cu companiile similare din universul acoperit de Sustainalytics.

Expunerea Romgaz, potrivit Sustainalytics, este 61.1. Acest indicator evaluează expunerea companiei la diferite riscuri ESG materiale. Indicatorul Exposure Score calculat de Sustainalytics ia în considerare specificul subindustriei în care activează compania, dar și caracteristi individuale ale companiei, precum modelul de business. Un scor mai mare indică o expunere mai ridicată a companiei la riscuri ESG materiale, conform Financial Intelligence.

La indicatorul Management, Romgaz a înregistrat un scor de 61,8, indicând un management al riscurilor inerente foarte bun. Management Score evaluează în ce măsură riscurile ESG identificate sunt gestionate de către managementul companiei, pe baza programelor, practicilor si politicilor disponibile public. Un scor mai ridicat indică o performanță mai bună a managementului în administrarea riscurilor ESG identificate.

Indicatorul Momentum este -7.5 la Romgaz, potrivit datelor publicate pe site-ul BVB. Acest parametru indică evoluția parametrului ESG Risk Rating față de perioada anterioară analizată. Un scor negativ reprezintă o îmbunătățire a nivelului riscurilor ESG negestionate, o scădere substanțială a riscurilor ESG asociate față de anul precedent.

Directorul Romgaz: „În 2022 am reușit să realizăm progrese semnificative în privința obiectivelor noastre de sustenabilitate”

„Grupul ROMGAZ își propune să fie un jucător activ, profitabil şi competitiv pe piața de producere și comercializare a hidrocarburilor şi a energiei electrice, inclusiv din surse regenerabile, în condiții de eficiență și reducere a emisiilor. Prin Politica de decarbonizare ROMGAZ își propune dezvoltarea unor capacități de producere a energiei electrice regenerabile și analiza fezabilității în perspectiva construirii unor centrale de producere a energiei electrice, pe bază de gaze naturale, cu utilizare de energie verde și hidrogen, în condițiile asigurării finanțării pe proiect și cu posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile.

Anul acesta (n.r. 2022), am reușit să realizăm progrese semnificative în privința obiectivelor noastre de sustenabilitate. Am continuat să investim în tehnologii și practici inovatoare pentru a reduce impactul asupra mediului și pentru a promova eficiența energetică. În scopul atingerii obiectivelor Green Deal, ROMGAZ și-a fixat ca obiectiv strategic reducerea emisiilor de carbon, metan și alte gaze cu minim 10% până în 2030, prin aplicarea unei politici de decarbonizare care are în vedere, între altele, producerea de energie din surse regenerabile și din gaze naturale cu emisii reduse, implementarea unui sistem de management al emisiilor de noxe și a unui program de detectare și reducere a emisiilor fugitive în cadrul sistemului de management privind integritatea echipamentelor de producție, dar și implementarea unui program de reducere a emisiilor de gaze în timpul operațiunilor de testare a sondelor.

Totodată, am fost dedicați dezvoltării durabile a comunităților în care activăm. Am promovat proiecte de educație, sănătate și infrastructură în parteneriat cu autoritățile locale și am sprijinit inițiativele sociale și culturale care au avut un impact pozitiv asupra comunităților noastre”, a declarat Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz, în Raportul de Sustenabiltate pe 2022.

Ce este ESG

ESG (acronimul pentru Environment, Social & Corporate Governance) reprezintă un set de principii și standarde care ghidează si evaluează activitatea și impactul de mediu, social, dar și guvernanța companiilor. La nivel global, analiza ESG a companiilor listate a devenit un criteriu tot mai relevant în analiza oportunităților de investiții, mai ales în rândul investitorilor instituționali.

Scopul secțiunii Scoruri ESG este de a prezenta parametrii ESG relevanți, rezultați din rapoarte de analiză ESG ale emitenților listați la BVB.

Bursa de Valori București a lansat în septembrie 2020 primul proiect ESG (Environmental, Social, and Governance) pe piața de capital locală. Demersul Bursei de Valori București implică promovarea investițiilor responsabile, dezvoltarea infrastructurii ESG din România, evidențierea importanței standardelor ESG în rândul tuturor actorilor din piața de capital, precum și oferirea unei prime evaluări emitenților locali.

Standardele ESG (Environmental, Social, Governance) reprezintă un set de norme pe care investitorii le iau în calcul în procesul investițional. Standardele ESG sunt alcătuite din trei componente: Environment (mediu) – impactul asupra mediului înconjurător rezultat din activitatea companiei; Social (social) – relația companiei cu stakeholderii; Corporate Governance (Guvernanță corporativă) – respectarea normelor de guvernanță corporativă.

Rapoartele de analiză ESG sunt realizate în mod independent de către Sustainalytics, unul dintre principalii furnizori de ratinguri si analize ESG la nivel global, în baza unui colaborări cu Bursa de Valori București, inițiate în anul 2020. Scorurile sunt calculate pe baza rapoartelor și informațiilor disponibile public. Scopul includerii acestor informații este informativ și educațional.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO