RUBLA rusească primește o nouă LOVITURĂ, după ce ieri a atins un minim istoric în raport cu euro

Publicat: 29 10. 2014, 17:23
Actualizat: 30 10. 2014, 13:11

Rubla a înregistrat, miercuri, cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul și cu euro la începutul ședinței de tranzacționare, în ciuda intervenției de 2,5 miliarde de dolari făcută de banca centrală a Rusiei în încercarea de a susține moneda națională.

Rubla s-a depreciat cu circa 20% de la începutul anului. Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale rusești, a recunoscut recent că dacă piețele se întorc împotriva rublei nu va „reuși să le oprească”, dar este obligată oricum să acționeze pentru a proteja afacerile rusești de impactul deprecierii abrupte a monedei naționale, potrivit Business Insider.

FOTO: Business Insider

Astfel de scăderi abrupte afectează firmele cu furnizori străini sau creanțele în valută străină și ar putea compromite creșterea economică, și așa slabă, a Rusiei. Oficialii băncii centrale au încercat să atenueze tranziția către o rată de schimb mai slabă prin intermediul intervențiilor din ultimul timp, dar plătesc scump acestă hotărâre.

Rezerva internațională a Rusiei au scăzut de la 464,2 miliarde de dolari la începutul lunii septembrie la 443,6 miliarde de dolari la mijlocul lui octombrie, și va scădea și mai mult din cauza intervențiilor recente.

Banca națională a anunțat, de asemenea, că planifică să „pompeze” 50 de miliarde de dolari în plus în sistemul bancar al Rusiei prin licitații de tip repo, prin care banca centrală schimbă ruble pentru dolari la o rată fixă. Prima astfel de licitație este programată pentru miercuri.

Marți, rubla a atins cea mai scăzută rată de schimb în raport cu euro de la introducerea în circulație a monedei europene, în anul 1999. Anunțul a venit după prăbușirea prețului petrolului, care a ajuns la circa 86 de dolari pe barif față de 115 dolari pe baril în luna iunie.

Deprecierea are consecințe severe și asupra bugetului de stat, care se bazează pe veniturile obținute din taxele pe exporturile de petrol. Oficialii de la Kremlin pot satisface angajamentele curente de cheltuieli doar cu petrolul ajungând la un preț de 90 de dolari pe baril, iar orice preț mai mic va forța guvernul de la Moscova să crească împrumuturile sau să taie din cheltuielile planificate.