Rușii au un nou oraș tehnologic și vânează talente din Silicon Valley. Vicepreședintele hubului tehnologic: „Vrem să construim o armată de programatori”

Publicat: 04 11. 2014, 16:18
Actualizat: 11 11. 2014, 15:37

Eforturile de recrutare a unor noi experți sunt coordonate de vicepreședintele hubului tehnologic Skolkovo, Igor Bogachev, care a sosit săptămâna trecută la San Francisco. Centrul tehnologic Skolkovo a fost înființat în 2010, în urma unei investiții de trei miliarde de dolari. Orașul tehnologic găzduiește 1.060 de specialiști în tehnologie și estimează că până în 2020 va avea 20.000 de angajați.

Tehnocrații ruși recrutează tehnicieni din toate țările lumii, promițându-le celor interesați investiții solide și accesul la piața tehnologică din Rusia. „Dorim să înființăm o armată de savanți și programatori”, a declarat Bogachev. Orașul Skolkovo se concentrează asupra unor sectoare specifice, precum tehnologia informației, biotehnologia, tehnologia spațială, nucleară și energetică. După ce au lansat anunțul privind programul de informare, angajatorii din Skolkovo au primit 2.500 de CV-uri pentru 340 de joburi.

„Avem multe start-up-uri tehnologice, nu din zona comerțului electronic sau a rețelelor de socializare”, a mai spus Bogachev. Antreprenorul a avut funcții executive în cadrul companiilor Xerox și SAP și menționează că Rusia nu beneficiază de cultura specifică start-up-urilor din Silicon Valley: „E dificil… Dispunem de mulți oameni talentați, care au nevoie de o „injecție” de inovație”.

Pentru a moderniza cultura tehnologică, Universitatea Skoltech, înființată în parteneriat cu MIT, nu va avea profesori ruși. Învățământul va fi gratuit și studenții vor primi burse. Orașul tehnologic se află la o distanță de doi kilometri față de Moscova.

„Succesul proiectului nostru nu ține de infrastructură, ci de pregătirea antreprenorilor”, a spus Bogachev. Investitorii ajută start-up-urile să se înregistreze ca și companii și vor finanța 75% din bugetul de cercetare și dezvoltare. Start-up-urile din Skolkovo sunt de trei ori mai predispuse să primească finanțare, comparativ cu firmele din alte orașe ale Rusiei, inclusiv Moscova.

Antreprenorii ruși au vizitat sediile Autodesk, Cisco, Google, Stanford, Space X și Coherent și au semnat contracte de parteneriat cu Boeing, IBM și Samsung. „Programatorii și matematicienii ruși sunt foarte cunoscuți”, a declarat Bogachev, în urma vizitei sale. „Start-up-urile nu trebuie să se mute cu totul, ci să își deschidă noi sedii. Știți că vremea este mai bună în Rusia decât aici (n.a., în SUA)”, a glumit Bogachev, citat de CNBC