Salariile nesimțite ale statului. Membrii CS al Transelectrica ar putea primi bani timp de doi ani după ce pleacă din companie

Publicat: 24 09. 2013, 19:05
Actualizat: 27 09. 2018, 19:58

Reprezentanții Consiliului de Supraveghere (CS) al Transelectrica (TEL) ar putea primi indemnizații lunare de la companie timp de doi ani de la părăsirea funcției, dacă în acest interval nu se angajează la companii din sectorul energetic din România.

„De la data încetării prezentului contract și pe o perioadă de doi ani de la data încetării acestuia, indiferent de motivul încetării, mandantul va plăti mandatarului o indemnizație de neconcurență lunară echivalentă cu media aritmetică a totalului remunerației brute, formată atât din remunerația fixă, cât și din remunerația variabilă brută, plătită/cuvenită mandatarului pentru ultimele «XX» luni anterioare datei de încetare a prezentului contract”, potrivit unui convocator AGA Transelectrica.

Numărul de luni până la încetarea mandatului va fi stabilit prin negociere cu împuternicitului AGA.

Directorul general al Transelectrica și ceilalți trei membri ai Directoratului ar putea primi o remunerație anuală brută de până la 1,4 milioane de lei (323.000 euro) fiecare, iar cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere vor avea o indemnizație brută anuală de maxim 240.000 lei (54.000 euro). Remunerațiile vor avea o componentă fixă și două componente variabile.

Tot pentru o perioadă de doi ani de la plecarea din funcție, membrii Consiliului de Supraveghere nu au voie să se agajeze la companii considerate concurente, precum cele de producție, transport și furnizare a electricității, care activează pe teritoriul României.

Totodată, ocupanții funcțiilor din Consiliul de Supraveghere se obligă ca pe o perioadă de trei ani de la încetarea contractului cu Transelectrica să nu furnizeze informații confindențiale din companie. Totuși, ei sunt exceptați de la această obligație dacă informațiile confidențiale au devenit publice independent de conduita lor.

„Obligațiile (…) se mențin și pentru o perioadă de trei ani după încetarea prezentului contract, în măsura în care caracterul confidențial se păstrează, iar indemnizațiile (sau datele, rezultatele experimentelor) nu au devenit publice independent de orice conduită a mandatarului”, se arată în documentul citat.

Consiliul de Supraveghere al Transelectrica este format din șapte membri, respectiv Ion Toni Teau (director general Lasselsberger), Ovidiu-Petrișor Artopolescu (fost manager la Microsoft România și fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor), Dănuț Sandu (președinte MKB Nextebank), Gheorghe Diaconu (director în Transelectrica), Andrei Mihai Pogonaru (fiul omului de afaceri Florin Pogonaru), Radu Bugică (susținut de Fondul Proprietatea) și Carmen Georgeta Neagu.

Transelectrica este operatorul sistemului național de transport al energiei, iar statul controlează prin Ministerul Finanțelor Publice 58,69% din acțiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acțiuni, iar SIF Oltenia deține 7,11%.