Scenariul „Macron președinte”: între iluziile piețelor și realitatea franceză

Publicat: 26 04. 2017, 06:59

De la acțiunile băncilor la euro, piețele au răsuflat ușurate aflând că un candidat globalist pro-business și pro-european (poate moștenirea pregătirii ca bancher de investiții la Rothschild) va pleca cu prima șansă în cursa contra extremistei  anti-euro Le Pen în cursa pentru președinția Franței, una dintre cele mai mari economii europene. Rezultatele din primul tur le-au demonstrat investitorilor că sonajele de opinie sunt credibile în cazul Franței, iar acum, pentru că așa o arată aceleași sondaje, ei sunt convinși că Macron va deveni președinte. Însă tânărul și neexperimentatul politician s-ar putea dovedi mai puțin liberal decât speră piețele.

„Macron va fi liniștitor pentru piețe, cu promisiunea sa de a reduce impozitele impuse companiilor și de a ușura povara administrativă care apasă pe firme. Practic, el reprezintă continuitate”, a explicat pentru BBC Octavio Marenzi, analist la firma de consultanță Opimas.

Dacă Macron câștigă președinția Franței, cred investitorii, Europa ar putea deveni mai unită. De succesul său vor profita mai ales cei care au investit în acțiuni și mai puțin cei care au pariat pe obligațiuni, notează Bloomberg. Acțiunile au avut luni, prima zi de tranzacționare de după alegeri, cea mai bună zi din ultimii cinci ani. Cei mai buni performeri au fost băncile franceze, acțiunile unora dintre ele crescând și cu 10%. Însă povestea obligațiunilor franceze este diferită. Acestea sunt susținute de mult timp de Banca Centrală Europeană. Acum, cum riscurile politice par să fi dispărut, BCE și-ar putea retrage acest sprijin. Analiștii speculează că ascensiunea lui Macron la șefia Franței ar putea declanșa mult anticipatul eveniment de pe piețele financiare europene – tapering-ul, sau retragerea programului BCE de achiziții de active, notează The Wall Street Journal. Acest program a stimulat economia și piețele financiare și a împiedicat statele să intre în default în vremuri de criză și de anemie economică. Cei care decid politica monetară a BCE se vor întâlni joi. De aceea, tapering-ul va avea un impact semnificativ asupra piețelor pentru că investitorii, dacă vor avea încredere în economie, își vor scoate banii din obligațiuni și vor investii în active mai riscante, dar mai profitabile. Victoria lui Macron va „crește posibilitatea aplicării tapering-ului”, spune Nadége Dufossé, analist la Candriam Investors Group.

Strategii de la Morgan Stanley au calculat o probabilitate de 60% ca Macron să devină președinte. Pentru unii, tânărul și energicul Macron, crescut în sânul capitalismului, este speranța liberalizării unei economii rezistente la reformă, poate a vânzării unor active deținute acum de stat. Bogdan Cojocaru

Însă aceste speranțe s-ar putea dovedi prost orientate, scrie Financial Times.

Citește în continuare pe zf.