Schimb de replici DURE între Teodorovici și Crețu. Ministrul de Finanțe: Estimările CE sunt mai pesimiste/ Comisarul european: Dacă vă doriți să dispar cu totul, nu am cum

Publicat: 22 03. 2019, 11:58
Actualizat: 25 03. 2019, 20:13

„Mă întrebam astăzi, în drum spre dumneavoastră, cui să mă adresez. Vreau să fiu exact.(…) Am fost, suntem colegi. Ne respectăm reciproc. Din punctul meu de vedere, vom fi mereu colegi și buni amici, poate. Totuși, mă înrebam cui voi adresa punctul meu de vedere, pentru că șeful reprezentanței noastre nu este prezent, doamna comisar știu că este în campanie, cu tot respectul”, a spus Eugen Teodorovici, vineri, după ce a acuzat că la nivel se spune despre un dialog, dar de fapt este tot o confruntare.

În plus, ministrul Finanțelor a susținut că, la nivel european, cetățenii nu sunt tratați cu egalitate, dând drept exemplu dublul standard la alimente, și că a ridicat la Bruxelles problema că din acest an comisarii europeni pot candida la alegerile europarlamentare și i s-a răspuns că se aplică principiile de la nivelul guvernelor, respectiv miniștrii pot candida.

„Este foarte important, dacă vorbim de o adevărată familie europeană, de principii la sănătoase, mai ales în contextul unui nou mandat, să clarificăm aceste lucruri și să ne bazăm ceea ce ne dorim pe principii sănătoase. Astfel va fi ceea ce se întâmplă astăzi la nivel european, am participat la multe întâlniri (…): pot să spun vă spun că de cele mai multe ori se mimează dialogul și respectul față de cetățenii Uniunii Europene”, a mai spus Teodorovici.

În plus, ministrul Finanțelor a susținut că CE este mult mai pesimistă decât ar trebui în ceea ce privește România și a introdus țara noastră pe lista celor 13 țări cu dezechilibre, deși România nu îndeplinește un singur criteriu dintre cele din tabloul de bord.

„Raportul de țară reprezintă o viziune pesimistă asupra României. (…) O problemă, pe care noi România am constat-o, o reprezintă faptul că estimările Comisiei sunt mai pesimiste, iar diferențele de cifre, care în anii trecuți au fost semnificative, afectează fundamentarea analizei, concluziile formulate, dar și organizările de politică adresate”, a precizat Teodorovici.

Replica comisarului european nu s-a lăsat așteptată.

„Nu este o surpriză faptul că nu sunteți de-acord cu multe dintre concluziile acestui raport. (…) Azi nu este o activitate electorală, este o acțiune organizată de reprezentanța Comisiei Europene în fiecare an, se prezintă semestrul european. Domnul Juncker a recomandat ca fiecare comisar să prezinte raportul în țara lui. România deține președinția Consiliului European. Dacă vă doriți să dispar cu totul, nu am cum să dispar, că trebuie să-mi fac datoria de comsiar”, a răspuns Corina Crețu.