Schimbările climatice vor scumpi BEREA. Cât va costa O HALBĂ în viitor

Publicat: 17 10. 2018, 00:00
Actualizat: 19 11. 2018, 13:33

În ultimii ani, producția de bere a solicitat aproximativ 17% din recolta globală de orz, însă acest procent variază drastic în țările mari producătoare de bere, de la 83% în Brazilia până la 9% în Australia. Rezultatele din noul studiu arată că schimbările de climă vor antrena scăderi ale recoltelor de 3% până la 17%. În consecință, berea va fi mai rară și mai scumpă, scrie sciencedaily.com.

Coordonatorul cercetării, Dabo Guan, profesor de economie a schimbărilor climatice la Școala de Dezvoltare Internațională a UEA, a declarat: „Cercetările se orientează către impactul schimbărilor climatice asupra producției alimentare mondiale, concentrându-se pe culturile de bază, cum ar fi grâu, porumb, soia și orez”.

Țările unde prețurile ar putea să crească cel mai mult vor fi Irlanda, Italia, Canada și Polonia. În perioadele unor fenomene meteo extreme, prețul unei halbe de bere în Irlanda ar urma să crească de la 2,50 până la 5 dolari.

În Marea Britanie, consumul de bere ar putea scădea cu până la 1,33 miliarde de litri, în timp ce prețul s-ar putea dubla, în timp ce în SUA, consumul ar putea scădea și cu 3,48 miliarde de litri.

Dabo Guan a recunoscut că problemele legate de bere sunt minore în comparație cu alte probleme provocate de schimbările climatice precum securitatea alimentară, pagubele provocate de furtuni și lipsurile în aprovizionarea cu apă proaspătă. Însă riscurile la adresa unei băuturi de care oamenii se bucură de mii de ani este un semnal că nici consumatorii din țările dezvoltate nu pot evita efectele încălzirii climei.

Studiul nu a analizat efectele schimbărilor climatice asupra altor ingrediente de bază utilizate la producția de bere, precum hameiul.