Se pregătește liberalizarea totală a prețului la gaze. Cu cât vor crește prețurile pentru consumatorii casnici

Publicat: 08 03. 2017, 20:39

„Astăzi a fost o discuție lungă de vreo patru ore și jumătate, în Comisia de industrii, unde am dezbătut OUG 64/2016. Au fost audieri, discuții, cu furnizorii, distribuitorii, producătorii,cu reglementatorul ANRE, Transgaz, OPCOM, precum și alți specialiști. Producătorii doresc o liberalizare, iar furnizorii și distribuitorii ar prefera să mai fie amânată”, a declarat pentru MEDIAFAX, deputatul PNL Virgil Popescu.

Comisia pentru industrii ar putea lua în calcul o liberalizare totală a prețului la gaze, mai ales că ANRE a informat că ar putea fi vorba despre o creștere între 1,5 și 12% a prețului final la consumatorul casnic, a precizat Virgil Popescu.

„Am căzut toți de acord că o liberalizare totală a prețului la gaze ar putea fi luată în calcul, mai ales că ANRE ne-a informat că o creștere a prețului a prețului final la consumatorul casnic ar putea fi între 1,5 și 12%, cel mai probabil în jur de 5-6%, ceea ce ar permite subvenți pentru consumatorul vulnerabil de la bugetul de stat în așa fel încât să treacă iarna și să nu simtă această creștere mică de tarif”, a spus Virgil Popescu.

Cât privește majorarea tarifelor de către distribuitori cu 70%, potrivit unei informări oficiale a Comisiei Europene,Virgil Popescu a afirmat că distributorii au precizat că nu mai cer astfel de măriri, iar și în următoarea cerere către ANRE vor fi „măriri de 1-2%, corecții practic”.

PNL a propus un amendament pentru obliga Guvernul să emită o schemă de subvenții.

„Am propus și am spus că grupul PNL va susține un amendament pentru a obliga Guvernul să vină cu o HG în care să definească clar consumatorul vulnerabil, dacă dorește să facă toți consumatori casnici, pentru iarna 2017-2018, consumatori vulnerabil și să facă și o schemă de subvenții. Dacă cresc prețurile la producător, atomat vor și încasări mai mari la buget”, a susținut deputatul PNL.

Legea 196/2016 care definește consumatorul vulnerabil și descrie schema de ajutor pe diferite ajutoare intră in vigoare în aprilie 2018, explicat Virgil Popescu, afirmând că Guvernul poate să aplice schema prevăzută de Legea 169/2016 sau să propună alta.

Raportul care va fi întocmit de Comisia de industrii ar urma să fie supus votului plenului Camerei Deputaților.

Camera Deputaților este for decizional pentru proiectul de lege privind aprobarea OUG 64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.