Șeful statului despre rectificare: o minciună marca PSD. Guvernul nu are nevoie de aviz de la CSAT decât pe zona de securitate națională

Șeful statului despre rectificare: o minciună marca PSD. Guvernul nu are nevoie de aviz de la CSAT decât pe zona de securitate națională
Publicat: 24/08/2018, 18:34

„Iată o nouă minciună marca PSD și o nouă minciună marca PSD și o nouă minciună a Guvernului incompetent Dăncilă. Nu îmi place să repet aceste lucruri, dar nu pot să găsesc alte calificative. Guvernul îi minte pe români și guvernează într-un mod pe care pot să îl explic doar ca cinism. Guvernul poate să facă orice rectificare bugetară fără niciun aviz de la CSAT, fără să îmi ceară părerea, cu excepția zonei de securitate națională. Citesc astăzi în gazetă că Guvernul nu poate să dea pensii sau salarii, că nu poate să dea bani la școli, la spitale, fiindcă eu nu am dat aviz în CSAT. Este o mare minciună. Guvernul poate să facă rectificări pe sănătate, pe educație, pe pensii, pe salarii, pe agricultură, însă văd că pe dumnealor nu îi preocupă aceste chestiuni, îi preocupă ce fac eu cu CSAT. Ei, am convocat CSAT, însă Guvernul putea să facă orice rectificare dacă asta se dorea”, a declarat Klaus Iohannis la Sibiu, întrebat dacă prin convocarea CSAT se blochează rectificarea dată de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis a spus că Guvernul „minte”, o explicație fiind aceea că „a construit un buget iresponsabil” și nu îi ajung banii.

„Putem să ne punem întrebarea de ce minte Guvernul. Sunt două ipoteze. Prima că cei din Guvern nu citesc legile. Este o ipoteză putin verosimilă, pentru că sunt în Guvern și funcționari care citesc. A doua este mult mai gravă. Ține de construcția bugetului. Am atras atenția de la început că PSD construiește un buget iresponsabil, care nu poate fi pus în practică. PSD și acest guvern vor ajunge în situația de a nu plăti pensii și salarii fiindcă nu au bani. Cred că această ipoteză este mai probabilă și cred că Guvernul trebuie să dea niște răspunsuri. Este inadmisibil să construiască o poveste publică la televizor cum că președintele blochează rectificarea bugetară. Minciună!”, a mai spus șeful statului.

Guvernul a susținut, vineri, că refuzul președintelui de a convoca de urgență CSAT pentru avizarea rectificării bugetare afectează negativ economia, după ce șeful statului a convocat ședința CSAT pe 4 septembrie.

„Guvernul României își înțelege pe deplin responsabilitățile pe care le are pentru asigurarea bunei guvernări și va lua toate măsurile necesare pentru plata integrală și la timp a pensiilor, alocațiilor și indemnizațiilor pentru copii, salariilor bugetarilor, asigurarea serviciilor medicale și a siguranței cetățenilor, buna funcționare a instituțiilor statului, în pofida încercărilor președintelui României Klaus Iohannis de blocare a adoptării primei rectificări bugetare din acest an. Refuzul președintelui României de a convoca de urgență CSAT pentru avizarea proiectului rectificării bugetare poate periclita nu doar veniturile categoriilor cele mai vulnerabile, adică pensionarii, mamele și copiii, ci și accesul pacienților la serviciile medicale”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Președintele Klaus Iohannis a decis convocarea CSAT pentru 4 septembrie, ora 13:00, având înscrisă pe Ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.