Senatul răstoarnă decizia comisiei de buget: supraacciza la carburanți rămâne, conform ordonanței Guvernului

Publicat: 11 10. 2017, 08:22

Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Prognoză, a fost prezent la dezbateri și a arătat că Executivul nu susține modificările aduse în comisie textului OUG 25/2017. ”Au fost dezbateri foarte multe pe eliminarea unor prevederi din OUG și, în special, cele cu impact bugetar negativ deosebit de mare, punând în pericol angajamentul stabilit prin legea bugetului”, a avertizat Ghizdeanu.

Raportul cu amendamente admise, inclusiv eliminarea accizării carburanților, a fost respins cu 37 de voturi pentru și 54 de voturi împotrivă, iar proiectul pentru aprobarea ordonanței de urgență, în forma inițială, a fost admis cu 58 de voturi favorabile, șase abțineri și 29 de voturi împotrivă.

Senatorul PNL Carmen Harău, inițiatorul amendamentului de eliminare a supraaccizei, a fost indusă în eroare de procedura de vot și a crezut că amendamentul a fost admis. ”Salut astăzi luciditatrea dvs, a plenului Senatului, prin care ați fost de acord cu eliminarea supraaccizei, un fenomen deosebit de nociv care înrăutățește viața românilor. Vă mulțumesc cu respect că ați aprobat această ordonanță cu amendamente promovate de mine în cadrul comisiei și aștept ca membrii coaliției guvernamentale din Camera Deputaților să aibă aceeași atitudine constructivă pentru România”, a spus Carmen Harău.

Ea a fost lămurită de președintele Comisiei de buget-finanțe, Eugen Teodorovici. ”Ca și consumator de combustibili, țin să spun că, din păcate, raportul a fost respins, cu amendamentele respective, și aprobată ordonanța. Ca urmare, la pompă plătim cât plătim astăzi și să sperăm nu mai mult”, a spus Teodorovici.

Ulterior, Harău a spus că a sperat la un moment de luciditate. ”Îmi pare foarte rău că m-am păcălit. Nu că m-am păcălit eu, dar îmi pare rău că m-am păcălit, iar românii vor trăi mai prost, nu mai bine”, a conchis Carmen Harău.

În ședința din data de 26 septembrie, senatorii din Comisia de buget-finanțe au avizat negativ ordonanța de Guvern prin care au fost majorate accizele la carburanți. „În legătură cu efectele acestei respingeri, va trebui să așteptăm și votul plenului, și apoi votul Camerei Deputaților – s-ar putea ca ordonanța să treacă, totuși. În eventualitatea că nu va trece, îi revine Guvernului sarcina de a atenua efectele Ordonanței”, a declarat președintele Comisiei, Eugen Teodorovici.

În replică, președintele PSD Liviu Dragnea a spus că funcția de președinte al Comisiei de Buget-Finanțe din Senat poate să-l „tulbure” pe Eugen Teodorovici. „Eu cred că la domnul Teodorovici este o altă problemă. Dumnealui a venit astă primăvară și mi-a zis că ar vrea să fie președintele comisiei economice. Am rugat colegii din Senat să îl susțină ca președinte, probabil din cauza acestei funcții are aceste atitudini. Adică e o funcție care poate să-l tulbure foarte mult, la asta mă refeream”, a spus Dragnea.

În ședința din 30 august, Guvernul a aprobat Ordonanța de modificare a Codului Fiscal și majorarea accizelor pentru benzină și motorină gradual, în două etape: cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, și cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017, niveluri valabile până în anul 2022, inclusiv.