Singurul județ din România unde femeile câștigă mult mai mult decât bărbații. Surprizele din TOPUL SALARIILOR

Publicat: 07 10. 2016, 11:22

Cele mai mari decalaje salariale sunt înregistrate în Iflov și Prahova, unde salariul mediu net al femeilor era, în anul 2015, în medie cu 500 de lei mai mic decât al bărbaților, cu aproape 25% mai puțin relevă un studiu al deputatului Andreea Paul,care citează datele Institutului Național de Statistică (INS).

La nivel național, femeile au câștigat în medie cu 7% mai puțin decât bărbații, conform INS. Una din două românce nu lucrează în economia oficială.

Cele mai mari decalaje de gen s-au înregistrat în domeniul intermedierilor financiare și asigurărilor, unde sunt de peste 40%, dar și în servicii – 29% sau în industria prelucrătoare unde diferența a fost de 25%.

Chiar dacă femeile sunt majoritare, proporția nu se păstrează și în rândul salariaților, unde bărbații reprezintă 53%. Față de anul anterior, numărul mediu al salariaților bărbați a crescut cu 67 de mii de persoane, în timp ce numărul femeilor salariate a crescut cu aproape 37 de mii de persoane.

Județul Covasna este singurul județ din România în care femeile câștigă un salariu mediu net de 1.400 lei, egal cu cel al bărbaților. Însă salariul mediu din acest județ este cu peste 450 de lei mai mic decât media națională.

În doar 11 județe din țară, femeile au primit un salariu mai mare, dar nu semnificativ, față de cel al bărbaților: Bistrita-Năsăud, Sălaj, Călărași, Harghita, Neamț, Ialomița, Vrancea, Satu Mare, Suceava, Botoșani, Vaslui. În Satu Mare, femeile au câștigat în plus față de bărbați, în medie, aproape 100 lei, în anul 2015. În județul Vaslui femeile câștigă un salariu mediu cu aproape 8% mai mare decât bărbații, cel mai mare decalaj salarial pozitiv dintre județele țării.

„Implicațiile sunt majore. Sărăcia afectează mai grav femeile. Salariile mai mici pentru femei, pentru muncă egală cu bărbații, duc la dependență economică, care la rândul ei derapează de prea multe ori spre tolerarea violenței în familie. Cred în nevoia punerii în aplicare a principiului salariului egal pentru muncă egală sau muncă de valoare egală. Acest just echilibru între doamne și domni pe piața muncii ar duce la creșterea bunăstării economice și sociale, cu avantaje nu doar asupra femeilor, ci și economiei și întregii societăți, în sensul în care de venitul salarial al femeilor depind în mod direct educația și sănătatea membrilor familiei, dar și capacitatea de a genera noi inițiative private în afaceri”, spune deputatul Andreea Paul.

Pentru a elimina aceste disparități de gen, Canada a redus taxele pentru al doilea salariu câștigat în familie pentru a crește gradul de participare al femeilor la forța de muncă. În același sens, Belgia a solicitat expres companiilor cu mai mult de 50 de angajați să realizeze analize privind diferențele salariale, dar și să aibă planuri de acțiune pentru a reduce aceste discrepanțe.

România și-a propus în strategia națională pentru ocupare reducerea acestor disparități prin programe de consiliere și proiecte cu finanțare europeană care să ducă la creșterea numărului salariaților legali, inclusiv a femeilor, care, pentru muncă egală, potrivit Constituției, ar trebui să primească salariu egal cu bărbații.