Soluția propusă de Isărescu pentru repatrierea aurului: Să-l aducem în țară pentru verificare, dar să îl ducem înapoi

Publicat: 02 07. 2019, 15:43

„BNR a spus în mod clar că nu are nicio obiecție cu aducerea aurului în țară pentru verificare, pentru că s-a creat o mare problemă de credibilitate. Sunt trei ani de zile în care sistematic și într-un mod iresponsabil s-a spus că nu există acest aur, că a dispărut, că a fost vândut, că a intrat în operațiuni, și mai rău decât atât, că nu l-am folosit pentru a obține venituri. Ori rezerva de aceea este rezervă. Nu este investiție. Rezerva este ceva ce pui de o parte pentru situații deosebite. Obiectivul rezervei internaționale, fie că este de aur sau valutară, este să-ți dea credibilitate și să reducă costurile cu care țara respectivă s-ar împrumuta. Deci, un posibil impact ar fi creșterea costurilor”, a susținut Mugur Isărescu, la audierea în Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului.

Guvernatorul BNR a afirmat că aurul ar trebui adus în țară doar pentru a arăta că există, apoi ar trebui dus înapoi.

„Personal m-am exprimat public și nu pot să spun altceva în fața dumneavoastră. Eu aș vota în Consiliul de Administrație dacă s-ar ridica problema aceasta, să îl aducem, să-l vadă toată lumea, inclusiv aceste câteva persoane care ne toacă de dimineața până seara cu aberațiile pe care le-au spus, după care trebuie dus înapoi acolo sau arhivat, pentru că, altfel, în țară nu o să aducem fiecare investitor străin să-l băgăm în tezaur și să spunem acesta este aurul, are greutate”, a explicat Isărescu.

El a adăugat că afirmațiile potrivit cărora România ar urma să folosească aurul la ceva sunt doar fantezii.

Curtea Constituțională a respins sesizarea PNL și USR pe proiectul legislativ inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae care prevede ca Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Judecătorii CCR au decis să respingă sesizarea pe motiv de oportunitat. Prin urmare legea este constituțională.