Șomajul din zona euro și UE a atins niveluri record în august

Publicat: 01 10. 2012, 17:47
Actualizat: 07 02. 2016, 10:22

Ratele șomajului din zona euro și Uniunea Europeană (UE) au atins niveluri record în august, întrucât criza datoriilor împinge economia uniunii monetare spre recesiune și determină companiile să desființeze locuri de muncă.

Șomajul pentru august s-a situat la 11,4% pentru zona euro în august, potrivit Bloomberg, iar la nivelul UE a fost de 10,5%. Ambele rate sunt egale cu luna iulie, pe care biroul de statistică al Comisiei Europene, Eurostat, a revizuit datele anunțate inițial, de 11,3% pentru zona euro și 10,4% pentru UE.

Potrivit estimărilor Eurostat pentru august, numărul șomerilor s-a situat la 25,47 milioane de persoane, din care 18,2 milioane în zona euro.

Companiile europene amână decizii pentru investiții și angajări, din cauza perspectivelor de recesiune, a măsurilor de austeritate aplicate la nivelul regiunii și a încetinirii creșterii economice. Așteptările economice slabe au determinat companii din Franța și Germania, precum Deutsche Bank, PSA Peugeot Citroen și Air France- KLM să desființeze mii de posturi.

„Pur și simplu nu este destulă creștere economică în zona euro pentru a crea suficiente locuri de muncă, iar rata șomajului încă nu a ajuns la punctul maxim. Un lucru îngrijorător este că numărul șomerilor este în creștere și în țări din centrul zonei euro, precum Germania, care nu au fost afectate până în trecut”, a declarat Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank.

Rata șomajului din Germania s-a menținut la 5,5% în august, potrivit Eurostat, dar autoritățile germane au anunțat, la sfârșitul lunii septembrie, că numărul persoanelor fără loc de muncă a urcat în septembrie pentru a șasea lună consectiv. În Franța, rata șomajului a stagnat la 10,6% în august, în timp ce în Spania a avansat la 25,1%, cel mai ridicat nivel din zona euro, arată datele Eurostat.

Chiar dacă planul de achiziții de obligațiuni prezentat în septembrie de președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a calmat piețele financiare, șefii de companii și consumatorii obișnuiți devin mai pesimiști în privința economiei și ar putea amâna planuri de cheltuieli, scrie Bloomberg.

Încrederea în economia zonei euro a scăzut neașteptat în septembrie, întrucât guvernele ar putea avea dificultăți mai mari în a-și acoperi deficitele bugetare după contracția de 0,2% a PIB al uniunii monetare în trimestrul al doilea și semnale privind o agravare a declinului în perioada următoare. Producția industriei prelucrătoare s-a contractat în septembrie pentru a 14-a lună consecutiv, potrivit datelor prezentate, luni, de Markit Economics.

BCE a afirmat, în septembrie, că se așteaptă la o contracție de 0,4% a economiei zonei euro și la un avans de numai 0,5% pentru anul următor.