Statele Unite riscă un ȘOC pe piețele financiare, din cauza datoriei suverane enorme

Publicat: 26 03. 2024, 16:47

Statele Unite riscă să se confrunte cu un șoc pe piețele financiare dacă Administrația de la Washington ignoră datoria suverană uriașă, afirmă Phillip Swagel, directorul Oficiului pentru Buget din cadrul Congresului, citat de cotidianul Financial Times.

Phillip Swagel a declarat că dificultățile fiscale din SUA sunt în creștere, fiind pe o ”traiectorie fără precedent” și riscând să declanșeze o criză similară celei asociate fluctuațiilor lirei sterline în 2022, când Guvernul Lizz Truss a fost nevoit să demisioneze.

”Pericolul, desigur, este similar cu ceea ce s-a confruntat Marea Britanie în mandatul premierului Truss, când politicienii au vrut să treacă la acțiuni, dar au reacționat piețele financiare”, a atras atenția Phillip Swagel.

Oficialul din cadrul organismului fiscal independent al Congresului a subliniat că Statele Unite ”nu se află încă în aceeași situație”, dar, în condițiile în care costurile de creditare ar putea crește până la 1.000 de miliarde de dolari în 2026 din cauza dobânzilor mari, piețele financiare ar putea ”riposta”.

Potrivit estimărilor Oficiului pentru Buget din cadrul Congresului, datoria suverană a Statelor Unite a atins la sfârșitul anului 2023 nivelul de 26.200 de miliarde de dolari, 97% din valoarea PIB-ului.

Datoria guvernamentală s-a amplificat după reducerile fiscale aplicate de Administrația Donald Trump în 2017 și în contextul programelor masive de stimulare din timpul pandemiei. Trump s-a angajat să aplice noi reduceri fiscale dacă obține un nou mandat de președinte al SUA.

”Avem potențialul de aplicare a anumitor modificări care par modeste, sau care pot începe ca fiind modeste și ar putea deveni mai serioase, cu efecte asupra dobânzilor și, implicit, asupra traiectoriei fiscale”, a subliniat Phillip Swagel.

Oficiul pentru Buget din cadrul Congresului a avertizat luni că, în ritmul actual, datoria Statelor Unite ar putea atinge nivelul de 166% din PIB în 2054.

Foto: Profimedia

Citește și:

Comisia Europeană constată accentuarea ”VULNERABILITĂȚILOR MACROECONOMICE” ale României, avertizând asupra deficitului și majorărilor salariale