Statistica își rafinează metodele de calcul a PIB-ului după „greșeala gravă” de care a fost acuzată la începutul anului

Publicat: 13 03. 2013, 16:37
Actualizat: 27 03. 2019, 06:02

Noul președinte al Statisticii susține că se vor lua o serie de măsuri pentru a reduce discrepanțele între diferitele estimări ale unor indicatori macroeconomici, după ce, la începutul anului, premierul Victor Ponta a acuzat Institutul Național de Statistică (INS) de comiterea unei „greșeli grave” privind PIB-ul pe 2011, revizuit în scădere cu circa 22 de miliarde de lei.

„Avem un plan de măsuri pentru o rafinare mult mai bună a estimărilor ca să nu mai avem o discrepanță atât de mare între cele trei seturi de date. Să nu mai avem erori care să ne surprindă”, a declarat miercuri, Andrei Tudorel, președintele INS.

Victor Ponta a criticat dur INS după ce, în urma ajustării datelor privind PIB-ul pe 2011, valoarea a fost revizuită în minus.

„Ne-am trezit acum, la început de an, că Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Prognoză au greșit și după ce în 2003, 2004 până în 2010 au greșit de fiecare dată pe plus, adică calculau un PIB și după aia era un pic mai mare, în 2011 l-au greșit pe minus. Nu am probe să cred că este vorba de o intenție, dar e o greșeală gravă”, a declarat premierul, în ianuarie.

Andrei Tudorel, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a fost numit președinte al INS în urmă cu trei luni, după demiterea lui Vergil Voineagu pe fondul ajustării datelor privind PIB-ul din 2011.

Unde s-au „pierdut” cele 22 de miliarde de lei

Statisticienii au explicat că diferența între cele două valori ale PIB-ului, revizuit de la 578 de miliarde de lei în primăvara lui 2012, la 556 de miliarde de lei la finele anului trecut, a apărut în urma unei evoluții economice nemaiîntâlnite în ultimii 20 de ani și care nu a putut fi anticipată din pricina lipsei oricăror informații provizorii.

„La cheltuieli, singura sursă de informație este bilanțul contabil care apare de-abia în toamna anului următor. Noi am pornit de la ipoteza că variala provizorie privind consumul intermediar și-a păstrat ponderea în producție. Am constatat însă că cheltuielile firmelor și-au mărit foarte mult ponderea în cifra de afaceri”, a precizat Adriana Ciuchea, director general al Direcției de conturi naționale și sinteze macroeconomice din cadrul INS.

Practic, firmele au cumpărat mărfuri mai scumpe și au fost nevoite să le vândă la prețuri mai scăzute. Ponderea consumului intermediar în producție a crescut de la 61,3%, nivel estimat pentru anul 2010 și utilizat la varianta provizorie a PIB-ului din 2011, la 64,6%, nivel similar celui din perioada 1995-1997. Diferența reflectă o reașezare a economiei, susțin specialiștii INS.

„Nu este niciun joc al unor tehnicieni. Este inexactitatea oferită de sursa de date disponibilă și de metodele de estimare ale PIB-ului. Nu întâmplător sunt semnate protocoale de colaborare cu diferite instituții”, a precizat și președintele instituției.

Ce s-a întâmplat cu ancheta Eurostat

În ceea ce privește ancheta Eurostat, reprezentanții INS au precizat că au transmis biroului european de statictică informațiile solicitate.

„Eurostat ne-a contactat și le-am transmis totate detaliile tehnice pe 2011. În prezent, nu avem niciun feedback de la ei”, a precizat Ciuchea.

Revizuirea în scădere a PIB-ului din 2011 a afectat calculele Guvernului care a fost nevoit să reducă circa un miliard de lei de la cheltuielile aferente bugetului pentru 2013.