Studiu: Reducerea CAS ar avea un „impact îngrijorător” asupra bugetului de stat. Cu cât ar scădea costurile companiilor

Publicat: 20 09. 2012, 19:21
Actualizat: 30 07. 2014, 00:23

Eventuala aprobare a proiectului de lege privind diminuarea CAS-ului datorat de companii va afecta în mod negativ bugetul de stat, însă ar putea influența benefic piața muncii, consideră specialiștii Accace, unul dintre liderii din Europa Centrală și de Est în management financiar.

Un studiu de caz arată că, pentru un angajat al cărui salariu net este de 3.000 de lei, costurile companiei –  salariu plus contribuții – scad cu 4%, însă și încasările la bugetul de stat vor scădea.

„Impactul costurilor în ceea ce privește compania este evident, însă îngrijorător este impactul pe care îl are asupra bugetului statului în contextul economic actual și luând în considerare sacrificiile făcute în ultima perioadă tocmai pentru a aduce bani la bugetul de stat”, explică Angelica Ene, Payroll Accountant în cadrul Accace, într-un comunicat remis gândul

Aprobarea reducerii CAS-ului pentru angajator cu 5% ar situa România printre țările Europei Centrale și de Est cu cele mai scăzute contribuții din această categorie. De exemplu, în Cehia CAS-ul este de 21,5%, În Ungaria – 27%, în Polonia – 16,26% (6,5% + 9,76% contribuție specială pentru pensionare), iar în Slovacia CAS-ul este de 17%.

În prezent, CAS-ul suportat de angajatorul român este de 20,8%, iar după eventuala reducere ar ajunge 15,8%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara în luna mai că banca centrală „nu vede posibilă reducerea CAS în următoarele șase luni”. Potrivit reprezentanților Ministerului Finanțelor, o colectare mai bună a CAS „ar crea spațiu pentru reducerea ratei nominale care este relativ ridicată”.