Tarom, în picaj: pierderi de 29 de milioane de lei în prima jumătate a anului

Publicat: 19 08. 2016, 09:58
Actualizat: 19 08. 2016, 12:14

„Pierderea de 49,9 mil lei inregistrata la finalul primului trimestru a fost redusa la jumatate pe parcursul trimestrului II, astfel incat la finalul primului semestru pierderea totala este de 28,6 mil. lei. Trebuie spus ca, in domeniul aviatic, primul trimestru al anului este cel mai slab si ca, in aceasta perioada, companiile aeriene inregistreaza cele mai reduse venituri”, se arată în comunicatul companiei.

Problemele tehnice care au condus la anularea sau intarzierea anumitor curse au determinat plata unor penalitati neplanuite si reducerea veniturilor, fapt care a avut un impact semnificativ asupra cifrelor finale.

” În prezent, noua echipa de conducere a Tarom si Consiliul de Administratie au demarat procedurile necesare pentru modernizare flotei, eficientizarea operatiunilor, îmbunatatirea serviciilor, deschiderea de noi rute si conturarea unei noi strategii de marketing care sa atraga mai multi pasageri”.

La începutul lunii august, Dan Iulius Plaveti (47 de ani) a fost numit director general interimar, în locul lui Gabriel Stoe, care ocupa această poziție după demiterea CEO-ului privat, belgianul Christian Heinzmann.

Reprezentanții companiei spun că a doua jumatate a anului este cea mai profitabilă în aviație, acoperind sezonul de varf pe timpul verii si luna decembrie.

Astfel, Tarom se așteaptă la final de an nivelul pierderilor să nu depașească suma prevazuta in bugetul aprobat de Guvern, si anume 6,9 mil. lei.

Tarom a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 1,1 miliarde de lei și pierderi nete de 27 milioane de lei, conform datelor de pe mfinante.ro. Anul trecut, compania de stat a transportat circa 2,4 milioane de pasageri. Compania aeriană de stat Tarom, al doilea cel mai mare transportator aerian după numărul de pasageri, estimează în acest an venituri de 1,52 miliarde de lei, în creștere cu 8,9%, conform bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2016 al transportatorului adoptat de guvern.