Teodorovici anunță că planul de finanțări externe a fost depășit: Am luat deja și pentru anul viitor

Teodorovici anunță că planul de finanțări externe a fost depășit: Am luat deja și pentru anul viitor
Publicat: 10/07/2019, 20:18

Ministerul Finanțelor a împrumutat marți 2 miliarde de euro de pe piețele externe, din care 1,4 miliarde de euro pe maturitatea de 12 de ani, și 600 milioane de euro prin redeschiderea eurobondurilor pe 30 de ani. Acest împrumut de pe piețele financiare internaționale vine după ce spre sfârșitul lunii martie Ministerul Finanțelor a împrumu­tat o sumă record de 3 miliarde de euro prin euroobligațiuni, din care 1,35 mld. euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 milioane de euro pe 15 ani și 1,15 miliarde de euro pe maturitatea de 7 ani. Suma împrumutată depășește estimările ministerului de la începtul anului, când anunța că are în vedre lansarea de eurobonduri în valoare de 4,25 miliarde de euro.

„Banii se folosesc pentru a finanța partea de deficit în ansamblul său. Ministerul de Finanțe alocă ministerelor de linie, să spunem, finanțările de care acestea au nevoie, nu facem alocare în zona de pensii sau salarii sau investiții. Noi alocăm ministerelor care au de asigurat niște cheltuieli în timpul anului acea finanțare necesară, nimic altceva. Știți foarte bine că multe finanțări se iau pentru a răspunde sau pentru a respecta niște termene, sunt niște scadențe, pentru anumite sume care vin din trecut și a căror scadență dacă este în acest an trebuie plătite până la scadență. Și atunci unul dintre motivele principale pentru care ne împrumutăm este și a anula obligațiile de plată (…) e o practică mondială”

În context, ministrul a apreciat că majorarea deficitului de cont curent, despre care guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că poate crea probleme, este una din preocupările sale. „Acesta e un subiect care trebuie să ne preocupe pentru a vedea exact pentru fiecare zonă din structura acestui deficit, cum putem acționa astfel încât să fie inversat acest trend. Dar dincolo de asta să spui sau să faci afirmații legat de deficit este incorect, dar mă rog, este ușor, e simplu de afară. Dar când treci frumos la comanda să spunem, a unei „mașini”,trebuie să ții cont de absolut tot ceea ce înseamnă să conduci o mașină. Adică dacă vrei să ai combustibil de calitate ai un alt cost”

Creșterea deficitului de cont curent, care se apropie de 5%, ne poate crea probleme, iar corecția nu se face pocnind din degete, a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care a făcut o analiză a situației economiei României, cu ocazia lansării Raportului anual al băncii. „Agențiile de rating nu se uită doar la adâncimea deficitului de cont curent ci și dacă autoritățile conștientizează gravitatea acestui fapt”, a subliniat Isărescu.

Teodorovici a explicat: „Vrem să ținem forța de muncă în România. Păi am spus de ani de zile, e nevoie de o salarizare adecvată, care să determine cât de cât românii să rămână să profeseze în România și atunci fac acest lucru. E o măsură, e o lege, fie salarizarea, fie legea pensiilor, de multe astfel de chestiuni legate de zona socială, care costă. Coroborate cu partea de investiții, asupra cărora am spus că nu o să avem niciun fel de abordare, de delimitare să spunem, și am spus foarte clar că vom deconta toate facturile legate de investiții care vin până la final de an spre diferite ministere, de la caz la caz, atunci ca autoritate normal că îți dă un deficit. Și atunci trebuie să îți asumi pentru că ești un om politic o astfel de abordare, să intensifici măsurile pe zona socială, ceea ce am făcut, crește numărul de investiții, ceea ce sper să se facă din ce în ce mai agresiv în sensul bun și atunci ai acest deficit. Să fii pe partea cealaltă și să constați este simplu, dar atunci când ești în mijlocul evenimentelor, atunci lucrurile sunt puțin altfel”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația