Teodorovici anunță, în maximum jumătate de an, ce se va întâmpla cu transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I

Teodorovici anunță, în maximum jumătate de an, ce se va întâmpla cu transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I
Publicat: 11/04/2018, 15:32

„Sper ca în primul semestru să aveam pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o altă abordare. Se creează un mecanism transparent, opțional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată. Fiecare să știe pe ce să se poată baza, să poată fi sigur că un randament mai bun îl poate găsi în această zonă a Pilonului II și nu în alte zone”, a spus Teodorovici.

Guvernul a adoptat, la sfârșitul anului trecut, o ordonanță de urgență care reduce contribuția la Pilonul II la 3,75% din salariile brute începând cu anul 2018, de la 5,1%.

Întrebat cum vor coexista în continuare cele două sisteme (Plon I și Pilon II), ministrul Finanțelor a spus că va fi „o concurență” între acestea. „Va fi un mecanism transparent și logic. Când lansăm în piață un astfel de mecanism, va fi totul analizat și nu va fi nicio opreliște pentru administratorii de fonduri să ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeană, logică și normală”, a precizat Teodorovici.

„În multe zone, statul a dovedit că poate să nu fie un administrator mai bun decât privatul, dar eu zic că poate să fie. Vorbesc la modul general, nu neapărat la pensii”, a mai arătat Eugen Teodorovici.