ȚINTELE controalelor fiscale: Ce criterii de RISC au inspectorii și ce domenii vizează

Publicat: 06 08. 2018, 13:06

„Codul de procedură fiscală nu prevede criterii clare de risc după care s-ar putea ghida inspectorii când declanșează controale, dar în ultima perioadă am remarcat unele elemente comune în notificările transmise către companiile vizate”, au explicat, în cadrul unui seminar de specialitate, reprezentanții EY România.

De exemplu, notificările Fiscului au vizat elemente ca productivitatea muncii, gradul de îndatorare, unele neconcordanțe în raportările din Declarația 394 (n.n. – Formularul informativ privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național) sau sumele cerute ca rambursare de TVA. Au mai fost vizate cheltuielile de personal – în raport cu numărul de angajați – și sumele reprezentând obligații fiscale pe care contribuabilul nu le-a contestat, deși avea această posibilitate.

Potrivit experților EY România, controalele Fiscului au țintit firme mari din domenii ca retail, servicii financiare (bănci, asigurări, sectorul bancar fiind chiar „vedeta” anului 2017), energie (în special electricitate și gaze naturale), dar și dezvoltatori imobiliari, societăți de asset management (administratorii unor fonduri de investiții) și chiar societățile mari cu capital de stat.

Au mai fost vizate, de asemenea, firme cu foarte mulți angajați/colaboratori și o dispersie largă în teritoriu, cum sunt cele de curierat sau din domeniul farma, arată experții citați.