Top trei domenii afectate afectate cel mai mult de atacurile cibernetice în 2019

Publicat: 27 07. 2020, 17:25
Chiar dacă toate sectoarele economiei sunt expuse riscurilor cibernetice, o incidentă mai mare a daunelor s-au înregistrat în rândul instituțiilor financiare, cu 21% din totalul raportat în 2019 / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Chiar dacă toate sectoarele economiei sunt expuse riscurilor cibernetice, o incidentă mai mare a daunelor s-au înregistrat în rândul instituțiilor financiare, cu 21% din totalul raportat în 2019.

În aceeași ordine de idei, 13% din totalul daunelor cyber provin de la organizații din industria producătoare, în timp ce companiile din comunicare, mass-media și tehnologie cumulează 9% din volumul total consemnat anul trecut, se arată în raportul „The Changing Face of Cyber Claims”. Acesta are la bază analiza solicitărilor de despăgubire gestionate de Marsh, în Europa, în 2019.

Potrivit aceluiași document, două treimi (67%) dintre pierderile asociate incidentelor cibernetice provin din atacuri malițioase.

Volumul daunelor aferente incidentelor de tip ransomware/răscumpărare reprezintă 14% din totalul daunelor cyber, dublu față de valoarea consemnată în anul 2018.

„Pe măsură ce atacurile cibernetice devin din ce în ce mai sofisticate, acestea determină perioade tot mai lungi de întrerupere a activității organizațiilor”, precizează experții. De multe ori, au adăugat aceștia, întreruperea activității poate dura câteva săptămâni / Sursă foto: Marsh

Atacurile cibernetice duc la întreruperea activității pentru câteva săptămâni

„Pe măsură ce atacurile cibernetice devin din ce în ce mai sofisticate, acestea determină perioade tot mai lungi de întrerupere a activității organizațiilor”, precizează experții. De multe ori, au adăugat aceștia, întreruperea activității poate dura câteva săptămâni.

Situația aceasta se reflectă și în structura daunelor. De altfel, 71% din costurile cu daunele cyber au legătură cu măsurile de asistență imediată și măsurile de urgență luate pentru reluarea activității.

„Criza sanitară COVID-19, contextul economic volatil și un atac cibernetic care are conduce la întreruperea activității, ar reprezenta o suprapunere care s-ar putea dovedi fatală pentru multe companii din România, mai ales în 2020, anul în care organizațiile nu își pot permite să fie afectate de un incident cibernetic”.

„Faptul că România este a doua țară din UE ca număr de amenzi legate de nerespectarea GDPR confirmă, încă o dată, că organizațiile trebuie să acorde o atenție sporită programului lor de protecție la incidente cibernetice.

„Asigurarea, ca parte măsurilor de diminuare a riscurilor cibernetice, contribuie la sporirea rezilienței cibernetice și preia presiunea financiară asupra organizației, în eventualitatea unei daune”, a spus Cristian Fugaciu, CEO, Marsh România.

Conform documentului citat anterior, solicitările de daună aferente polițelor de asigurare împotriva riscurilor cibernetice au crescut cu 83%, anul trecut, în Europa.