Transelectrica a semnat un contract pentru fonduri nerambursabile de 50 de milioane de lei, pentru investiții

Publicat: 12 07. 2012, 18:20
Actualizat: 24 03. 2019, 01:24

Transelectrica (TEL) a semnat cu Ministerul Economiei, acționarul majoritar al companiei, un contract de finanțare nerambursabilă de până la 50 milioane de lei (11 milioane euro), pentru retehnologizarea unei stații electrice în Tulcea, informează Mediafax.

Împrumutul este acordat prin programul operațional sectorial Creșterea competitivității economice, pentru o perioadă de tre ani, se arată într-un comunicat transmis, joi, de companie Bursei de Valori București (BVB).

Fondurile vor fi utilizate pentru retehnologizarea stației electrice de transformare Tulcea Vest.

Acesta este al doilea contract de finanțare nerambursabilă în valoare tot de până la 50 milioane lei pe care Transelectrica îl semnează pentru retehnologizarea unor stații electrice, după cel anunțat la vinerea trecută și care viza stația Mintia (județul Hunedoara).

Agenția de rating Moody”s a retrogradat săptămâna trecută ratingul Transelectrica cu o treaptă, de la Baa3 la Ba1, prima treaptă din categoria speculativă, a atribuit companiei ratingul de default Ba1, iar calificativele au fost puse sub supraveghere pentru noi reduceri în așteptarea unui sprijin mai scăzut din partea guvernului.

În replică, Transelectrica a arătat are bani pentru plata ratelor la creditele scandente în acest an și o „capacitate solidă” să genereze fluxuri de numerar.

La sfârșitul anului trecut Transelectrica avea datorii totale de 2,7 miliarde de lei.

În prospectul ofertei publice pentru vânzarea a 15% din acțiunile deținute de Ministerul Economiei la Transelectrica, operațiune derulată în luna martie, se arăta că posibilitățile de obținere a unor credite suplimentare de la instituțiile financiare internaționale sunt limitate din cauza cerințelor de încadrare a indicatorilor financiari în anumite limite întrucât și-a angajat integral capacitatea de garantare prin cesiune de creanțe. Astfel, s-ar putea apela la alocații bugetare sau finanțări realizate în baza unor parteneriate public – private.