Transelectrica, Transgaz și ADS au fost mutate, prin Ordonanță de Urgență, de la Finanțe la SGG. Care este miza transferului

Transelectrica, Transgaz și ADS au fost mutate, prin Ordonanță de Urgență, de la Finanțe la SGG. Care este miza transferului
Publicat: 14/02/2014, 14:31
Actualizat: 31/10/2016, 23:46

Argumentul mutării este că transferul este necesar pentru realizarea cablului submarin cu Turcia și conexiunilor energetice cu Moldova.

Prin ordonanță de urgență a fost aprobat și transferul Agenției Domeniilor Statului (ADS) de la Ministerul Agriculturii tot la Secretariatul General al Guvernului (SGG), au declarat agenției Mediafax surse oficiale.

Transgaz, profit în 2012 de 74 milioane euro. Transelectrica, profit de 21 milioane euro în 2011

Transelectrica și Transgaz sunt unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic și s-au aflat în portofoliul Ministerului Finanțelor, condus de PNL. Secretariatul General al Guvernului este condus de Ion Moraru, fost senator PSD.

Fondul Proprietatea a vândut în decembrie anul trecut participația de 15% pe care o deținea la compania de transport a gazelor naturale Transgaz Mediaș (TGN), pentru care a încasat 303,5 milioane de lei.

În 2012 Transgaz a avut un profit de 329.305.243 lei (echivalentul a peste 74 milioane de euro), la o cifră de afaceri netă de 1.327.987.233 lei (298 milioane euro), potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor. Compania a avut un număr mediu de salariați în 2012 de 4.948 persoane.

În 2011 Transgaz a avut un profit de 379.571.465 lei (89,7 milioane euro), la o cifră de afaceri netă de 1.343.321.806 lei și un număr mediu de salariați de 4.951 de lei.

Transelectrica a avut în 2011 un profit de 90.913.316 lei (21,6 milioane de euro), la o cifră de afaceri netă de 3.113.142.778 lei (peste 735 milioane euro) și un număr mediu de salariați de 2.197, potrivit celor mai recente date de la Ministerul Finanțelor.

Ordonanța de urgență, adoptată la ședința de Guvern de la care miniștrii Chițoiu și Gerea au lipsit

Ordonanța de urgență a fost aprobată în ultima ședință de guvern, la care Daniel Chițoiu (Finanțe) și Andrei Gerea (Economie), propuși de PNL spre înlocuire, nu au participat, în locul lor fiind prezenți secretari de stat.

„Ordonanța a fost dată ca să putem desfășura marile proiecte de interconectare cu Moldova și Turcia și să dezvoltăm infrastructura energetică. În plus, Ministerul Finanțelor urmează să promoveze Legea privind stabilirea redevențelor, deci nu putea să fie și cu reglementare, și cu management. Este împotriva regulilor UE”, afirmă surse din Guvern.

Ordonanța de urgență, obținută de Mediafax, este argumentată prin „atributul suveran al Guvernului de a administra proprietatea privată a statului, necesitatea monitorizării directe, la nivelul conducerii Guvernului, a evoluției agenților economici cu capital majoritar de stat din domeniul resurselor energetice, în consonanță cu obiectivul național al asigurării independenței energetice a României, neadoptarea măsurilor propuse fiind de natură să producă efecte negative pe termen mediu și lung în acest domeniu fundamental al economiei, prin rolul primordial al Cancelariei premierului de a asigura suport prim-ministrului în ceea ce privește coordonarea procesului de elaborare a cadrului general pentru definirea priorităților Guvernului, în conformitate cu Programul de guvernare și cu angajamentele internaționale asumate de România, precum și statutul Secretariatului General al Guvernului, care constituie elementul de legătură și stabilitate a guvernării, precum și prin necesitatea accelerării măsurilor de natură a evita declanșarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană împotriva României în ceea ce privește respectarea principiilor separării calității de acționar la operatorii economici care desfășoară activitatea de producere și furnizare a electricității și gazelor naturale, pe de o parte, de calitatea de acționar la operatorii economici de transport al electricității și gazelor naturale, pe de altă parte, statuate la nivelul legislației obligatorii a Uniunii Europene”.

Astfel, ordonanța stabilește că exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar a statului la Transelectrica și Transgaz se realizează de către Guvern prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru, iar reprezentanții statului în adunarea generală a acționarilor vor fi numiți și revocați prin ordinul secretarului general al Guvernului, la propunerea șefului Cancelariei Primului-Ministru.

Participarea acestor reprezentanți în ședințele adunării generale a acționarilor se face pe baza și în limitele mandatului primit prin ordinul secretarului general al Guvernului, la propunerea șefului Cancelariei Primului-Ministru.
În exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor decurgând din calitatea de acționar a statului la aceste companii, Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru, va acționa în concordanță cu politicile și strategia în domeniul energiei și gazelor naturale elaborată de ministerul de resort în conformitate cu prevederile Legii energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012.

Începând cu data exercitării drepturilor și îndeplinirii obligațiilor decurgând din calitatea de acționar a statului la aceste companii, procedurile privind selecția administratorilor, aflate în derulare, se preiau și se duc la îndeplinire de către Secretariatul General al Guvernului, care se subrogă în toate drepturile și obligațiile Ministerului Finanțelor Publice.

Se autorizează Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru, să inițieze și să aprobe, după caz, toate operațiunile și demersurile necesare pentru trecerea acțiunilor deținute de Transelectrica la Societatea Comercială ” Operatorul Pieței de Energie Electrică”- S.A.-OPCOM și la Societatea Comercială FORMENERG – S.A. în proprietatea privată a statului și administrarea Departamentului pentru Energie, cu respectarea prevederilor legale incidente.

Dispeceratul Energetic Național și Dispeceratul Național de Gaze Naturale rămân în coordonarea metodologică și funcțională a ministrului delegat pentru energie, post ocupat în prezent de Constantin Niță (PSD).
Procedurile de expropriere în curs de desfășurare se continuă de către Secretariatul General al Guvernului, cu menținerea valabilității actelor și procedurilor îndeplinite până la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.
Transelectrica și Transgaz sunt companiile gestionează rețelele pentru transportul electricității, respectiv al gazelor naturale.

În martie anul trecut, cele două companii au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanțelor, după ce Comisia Europeană a impus separarea calității de acționar la operatorii economici care desfășoară activitatea de producere și furnizare a electricității și gazelor naturale de calitatea de acționar la operatorii economici de transport ai acestora.
Schimbarea acționariatului celor două companii a fost anunțată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participațiile. Statul deține 58,69% din capitalul Transelectrica și 73,51% din titlurile Transgaz Mediaș.

În cazul Agenției Domeniilor Statului, Guvernul a intenționat, prin Legea de vânzare a terenurilor agricole către persoanele fizice, să reducă din atribuțiile acesteia, dar ulterior, după ce președintele Traian Băsescu a formulat mai multe observații solicitând modificarea propunerii, a decis ca Agenția să fie păstrată în aceeași formulă la Ministerul Agriculturii, iar în cadrul ministerului să fie înființată și o direcție specială pentru terenuri în suprafață de peste 30 hectare.
Agenția Domeniilor Statului dispune de multe proprietăți, în principal terenuri, care pot fi vândute.

Explicația oficială a Guvernului

„Pentru a putea desfășura marile proiecte de interconectare cu Republica Moldova și cu Turcia, în scopul dezvoltării infrastructurii energetice, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență „privind exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar al statului la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” S.A. și la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A. Mediaș și pentru modificarea unor acte normative”, se arată într-un comunicat remis gândul de Biroul de presă al Guvernului.

Documentul arată că, având în vedere că cele două companii menționate sunt listate la bursă, fapt care obligă la respectarea unor înalte standarde de management și transparență, se impune necesitatea monitorizarii directe, la nivelul conducerii Guvernului, a evoluției acestora, în consonanță cu obiectivul național al asigurării independenței energetice a României, neadoptarea măsurilor propuse fiind de natură să producă efecte negative pe termen mediu și lung în acest domeniu fundamental al economiei.

Astfel, Guvernul României a decis ca la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență, exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar a statului la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” S.A se realizează de către Guvernul României prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-ministru.

„De asemenea, în perioada imediat următoare, Ministerul Finanțelor Publice va promova o nouă lege de reglementare a redevențelor. Precizăm că, în conformitate cu normele Uniunii Europene, instituția care reglementează nivelul redevențelor nu poate îndeplini și funcția de administrare a acestor companii”, mai arată comunicatul de la Guvern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul