UE și zona euro au înregistrat contracții economice de 0,2% din PIB în trimestrul al doilea

Publicat: 14 08. 2012, 12:39
Actualizat: 22 03. 2019, 18:30

Produsul Intern Brut al UE a scăzut în trimestrul al doilea cu 0,2% raportat la primele trei luni ale anului, declin similar cu cel înregistrat la nivelul zonei euro, cu evoluții negative în majoritatea statelor, în special în sudul continentului, potrivit datelor prezentate marți de Eurostat, informează Mediafax.

Față de perioada corespunzătoare a anului trecut, economia UE a scăzut cu 0,2% din PIB, iar cea a eurozonei cu 0,4%, se arată într-un comunicat transmis de biroul de statistică al Comisiei Europene.

În primul trimestru al acestui an, PIB-ul UE și cel al zonei euro au stagnat, după contracții de 0,3% în ultimele trei luni din 2011.

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creștere trimestrială a PIB de 0,3%, respectiv un câștig anualizat de 1%.

Franța, a doua economie din zona euro, a raportat stagnare față de primul trimestru și a afișat o creștere modestă, de 0,3%, comparativ cu perioada aprilie-iunie 2011.

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,7% din PIB în trimestrul al doilea față de primele trei luni, respectiv cu 0,8% față de perioada similară a anului treut.

Italia a consemnat un declin trimestrial de 0,7% din PIB și o scădere anualizată de 2,5%. Spania a anunțat o contracție de 0,4% raportat la primul trimestru și minus 1% anualizat.

Produsul Intern Brut al Portugaliei s-a retras cu 1,2% în trimestrul doi față de perioada ianuarie-martie și a pierdut 3,3% în comparație cu nivelul din aprilie-iunie 2011. Economia Greciei a scăzut cu 6,2% față de perioada similară a anului trecut.

În Europa Centrală și de Est, România a înregistrat în trimestrul al doilea o creștere economică de 0,5% din PIB față de primele trei luni ale anului, respectiv 1,7% raportat la perioada corespunzătoare a anului 2011.

Bulgaria a afișat un avans trimestrial de 0,2% și o creștere anualizată de 0,5%.

Economia Ungariei s-a contractat cu 0,2% față de primul trimestru și cu 1% în comparație cu al doilea trimestru al anului trecut, iar cea a Cehiei a dat înapoi cu 0,2%, respectiv 1,2%.

PIB-ul Austriei a avansat cu 0,2% raportat la primele trei luni, respectiv cu 1% în termeni anualizați.

Suedia a înregistrat cea mai robustă creștere economică din UE trimestrul trecut, cu un plus de 1,4% față de ianuarie-martie, respectiv 2,2% raportat la perioada similară a anului trecut.