Un consorțiu chinezo-spaniol, interesat de construcția unui al treilea pod între Bulgaria și România

Publicat: 26 10. 2012, 21:52
Actualizat: 29 09. 2018, 14:40

Un consorțiu chinezo-spaniol numit SPHIMX este interesat de construcția unui al treilea pod între Bulgaria și România, care să lege orașele dunărene Călărași și Silistra, transmite Novinite.

Informația a fost făcută publică de primarul orașului bulgăresc Silistra, Iulian Naidenov, citând o scrisoare trimisă de SPHIMX premierului Boiko Borisov și ministrului Transporturilor Liliana Pavlova.

Informația vine după ce premierul Victor Ponta și omologul său bulgar Boiko Borisov au traversat miercuri podul Calafat-Vidin, la eveniment fiind prezent și Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Regională, proiectul fiind finanțat din fonduri ISPA. Acest pod urmează să fie deschis în primăvara anului viitor.

Guvernul bulgar și-a exprimat în mod clar intenția să construiască cel puțin încă două poduri peste Dunăre, în colaborare cu România, în afara podului de la Calafat-Vidin și cel de la Giurgiu-Ruse.

Naidenov a dezvăluit că a discutat în urmă cu ceva timp cu Jesus Ferrer, președintele consorțiului SPHIMX.

Primarul a precizat că oficialii români participanți în această săptămână la o conferință de la București pe tema cooperării transfrontaliere au reacționat pozitiv la ideea construirii unui pod între Călărași și Silistra.

„Consorțiul SPHIMX este una dintre companiile care efectuează investiții la Plovdiv. Vom aștepta o decizie a Guvernului și a primului ministru, pentru a decide pașii următori. La București, m-am întâlnit cu secretarul de stat și cu ministrul Transporturilor, sunt gata să reacționeze, dacă apare un investitor”, a explicat Naidenov.

Odată finalizat, podul Vidin-Calafat va fi al treilea construit vreodată pe Dunăre între Bulgaria și România, în ultimii 2000 de ani.

Primul pod a fost construit de împăratul Constantin, a avut o lunngime de 2,5 kilometri, o lățime de 6 metri și a existat în anii 328-355. Următorul pod a fost construit abia în 1954, circa1.600 de ani mai târziu, între Giurgiu și Ruse, la inițiativa liderului rus Stalin.