Un oficial BCE semnalează posibilitatea relaxării politicii monetare în IUNIE /”Vom continua să primim informații și să le analizăm cu atenție”

Publicat: 03 04. 2024, 17:53

Banca Centrală Europeană menține abordarea dependentă de date în privința politicii monetare și ar putea decide în iunie scăderea dobânzii de referință, în contextul în care inflația pare să se stabilizeze, afirmă Pablo Hernandez de Cos, guvernatorul Băncii Spaniei și membru al Consiliului guvernatorilor BCE.

”Până în momentul de față, scenariul central este că în iunie ar putea fi prima reducere a dobânzilor”, a declarat Pablo Hernandez de Cos în cursul unui eveniment financiar desfășurat în Barcelona.

”Noile date sunt pozitive, confirmând scăderea în continuare a inflației, inclusiv a nucleului inflației. Cel mai important, datele sunt compatibile cu prognoza din martie a Băncii Centrale Europene”, a precizat Pablo Hernandez de Cos, potrivit agenției Reuters.

”Dar vreau să subliniez că nu este vorba de proiecții necondiționate, vom continua să primim informații și să le analizăm cu atenție”, a explicat Pablo Hernandez de Cos.

Inflația anuală în zona euro a scăzut la 2,4% în martie, alimentând așteptările privind o decizie a Băncii Centrale Europene (BCE) de relaxare a politicii monetare. Cu toate acestea, investitorii nu se așteaptă la decizie de scădere a dobânzilor în aprilie.

”Inflația anuală în zona euro este de așteptat să fi fost la nivelul de 2,4% în martie 2024, în scădere de la 2,6% în februarie”, a anunțat miercuri Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Nucleul inflației este la nivelul de 2,9%, încetinind de la 3,1%.

Produsele industriale non-energetice au avut în martie o inflație anuală de 1,1%, în scădere de la 1,6% în februarie, iar tarifele la energie au scăzut cu 1,8% în ultimul an, deși ieftinirea încetinește de la -3,7% în februarie. Croația are cea mai mare inflație din zona euro (4,9%), fiind urmată de Austria (4,2%). Cea mai scăzută inflație este în Lituania (0,3%), în Finlanda (0,7%) și în Letonia (1,0%). Germania a avut în martie o inflație anuală de 2,3%, Franța de 2,4%, iar Italia de 1,3%.

Pe 7 martie, Banca Centrală Europeană a decis menținerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, semnalând că, în contextul persistenței inflației, politica monetară va rămâne restrictivă cât timp va fi necesar. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor sunt de 4,50%, 4,75% și 4,00%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Biden a discutat cu Xi Jinping despre starea relațiilor SUA-China și despre tensiunile geopolitice /Liderul chinez vrea evitarea ”confruntărilor”