Un sucevean a obținut reducerea dobânzii pentru un credit de 200.000 euro. Banca a fost amendată de Protecția Consumatorilor

Publicat: 23 10. 2013, 13:17
Actualizat: 30 01. 2014, 07:26

Un sucevean care s-a adresat Protecției Consumatorului, reclamând dobânzile prea mari calculate de bancă pentru un credit de 200.000 de euro, a obținut reducerea dobânzii, totodată unitatea bancară fiind amendată cu 5.000 de lei, transmite corespondentul Mediafax.

Comisarul-șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Suceava, Vasile Latiș, a declarat, marți, corespondentului Mediafax că un sucevean care la sfârșitul lunii noiembrie 2007 a contractat de la BCR un credit de 200.000 de euro s-a adresat, în octombrie 2010, CJPC Suceava, reclamând modul de calcul a dobânzii.

Reclamația a fost verificată de un comisar al CJPC Suceava, care a constatat că este întemeiată și a dispus sancționarea unității bancare cu 5.000 de lei și recalcularea sumelor conform EURIBOR la șase luni plus 1,5 puncte procentuale.

Latiș a mai spus că banca a contestat în instanță procesul-verbal, iar instanța a dat dreptate consumatorului, validând procesul-verbal întocmit de comisarul CJPC Suceava prin care s-a stabilit că dobânda trebuie calculată în funcție de EURIBOR. Totodată, instanța a stabilit și că modificarea trebuie transpusă printr-un act adițional.

Potrivit procesului-verbal încheiat de CJPC Suceava, banca a stipulat în actul adițional că dobânda variabilă, în funcție de EURIBOR la șase luni, este prestabilită la 9,512%, la care se mai adaugă marja de 1,5 puncte procentuale, ceea ce face ca dobânda pe care este obligat să o plătească clientul este de 11,012%, iar CJPC a dispus ca banca să încheie un nou act adițional prin care dobânda să fie calculată după formula EURIBOR la șase luni plus 1,5 puncte procentuale.

În prezent, rata EURIBOR la șase luni este de 0,34%. EURIBOR este dobânda de referință pe piața interbancară la finanțarea în euro.

După rămânerea definitivă a deciziei instanței, CJPC Suceava a somat banca să plătească amenda de 5.000 de lei până în data de 16 octombrie 2013, iar până în 21 octombrie să modifice actul adițional și să restituie banii încasați în plus începând cu noiembrie 2010.

Vasile Latiș a mai declarat că instituția a primit, luni, din partea Direcției Juridice-Biroul Litigii din cadrul băncii respective o adresă prin care se specifică faptul că s-a achitat amenda de 5.000 de lei și că urmează să încheie cu clientul un act adițional cu noua dobândă.

„În urma acestui act adițional va fi operată modificarea în sistemul informatic al băncii, urmând să fie recalculate sumele datorate conform noului procent de dobândă, urmând să fie restituite clientului sumele ce vor rezulta ca fiind achitate în plus față de sumele datorate de acesta”, a spus Latiș, care a precizat că sumele vor fi restituite în contul clientului.
El a mai spus că după punerea în aplicare a dispozițiilor instanței, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Suceava va fi informat de bancă, printr-o altă adresă, privind măsurile luate.

Latiș a menționat că CJPC Suceava a câștigat sau are pe rol mai multe acțiuni de acest gen.