Ungaria: UE a cerut ultimul pachet de taxe, în contextul încetării procedurii de deficit excesiv

Publicat: 24 06. 2013, 16:28
Actualizat: 07 02. 2016, 10:30

UE a cerut Ungariei introducerea celui mai recent pachet de taxe, anunțat la mijlocul lunii iunie, în contextul încetării procedurii de deficit excesiv derulate de Comisia Europeană, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al guvernului ungar, citat de cotidianul Portfolio.

Guvernul ungar consideră că taxele nu sunt necesare pentru atingerea țintelor de deficit bugetar și intenționează să utilizeze fondurile astfel obținute pentru un program demografic, de încurajare a natalității prin sprijinirea familiei, a spus reprezentantul Executivului.

Comisia Europeană a recomandat la sfârșitul lunii mai încetarea procedurii de deficit excesiv împotriva mai multor state, între care și Ungaria, iar decizia finală a fost luată săptămâna trecută de miniștrii de Finanțe din UE.

Guvernul a anunțat la mijlocul lunii iunie că va crește taxa pe tranzacțiile financiare, redevența minieră și o taxă specială pentru companiile de telecomunicații.

Astfel, taxa pe tranzacțiile financiare cu numerar, precum retragerile de bani, va fi dublată, la 0,6%, în timp ce pentru transferurile între conturile bancare va urca de la 0,2% la 0,3%. Redevența minieră va crește de la 12% la 16%, iar contribuția la asigurările de sănătate, de 6%, se va aplica și veniturilor din dobânzi și câștigurilor de capital. Taxa impusă de guvern sectorului telecom a fost majorată de la 2 forinți (0,7 eurocenți) la 3 forinți (1 eurocent) pe minut de convorbire și SMS/MMS.

Executivul a anunțat și că va impune băncilor să plătească o taxă de 7% din valoarea obligațiunilor autorităților locale pentru care va prelua responsabilitatea plăților. Guvernul va prelua în acest an datorii de 612 miliarde de forinți (2 miliarde euro) denominate în monedă străină, în special franci elvețieni, ca urmare a problemelor de plată ale autorităților locale. Băncile vor fi nevoite să plătească, până la mijlocul lunii decembrie 7% din valoarea acestor obligațiuni, respectiv 43 de miliarde de forinți (peste 140 milioane de euro).

Purtătorul de cuvânt nu a dat detalii privind programul demografic, afirmând că o serie de decizii urmează să fie finalizate pe parcursul verii.

Potrivit informațiilor apărute în presa ungară, programul ar putea include o suplimentare a resurselor pentru locuințe sociale, beneficii mai mari pentru femei în timpul sarcinii și după naștere, mai multă flexibilitate în privința taxelor pentru sistemul de îngrijire a copiilor și alocațiilor, precum și beneficii mai mari acordate familiilor în privința unor contribuții sociale.