UniCredit: Băncile din Europa de Est vor fi mai profitabile față de cele din Vest în următori ani

Publicat: 16 01. 2013, 13:58
Actualizat: 07 02. 2016, 10:43

Industria bancară din Europa Centrală și de Est continuă să arate o profitabilitate bună și va avea în anii următori rezultate peste cele înregistrate în Europa de Vest, potrivit analiștilor grupului bancar italian UniCredit, citați de Bloomberg.

„Cu un randament al capitalului investit estimat la 10,9% pentru anii 2012-2015, regiunea va înregistra o rată de profitabilitate atractivă și mai sustenabilă decât cea din Europa de Vest”, se arată într-un raport al departamentului de analiză strategică al UniCredit, cea mai mare bancă occidentală după active din Europa Centrală și de Est.

Autoritățile de reglementare, liderii politici și băncile centrale încearcă să protejeze Europa împotriva contagiunii crizei datoriilor suverane din zona euro. Noi cerințe privind lichiditatea instituțiilor de credit occidentale, care controlează 75% din sistemul bancar din estul Europei, au limitat creditarea necesară pentru finanțarea companiilor și populației.

Activele bancare totale din regiune au crescut chiar și în timpul crizei declanșate de prăbușirea Lehman Brothers și în timpul crizei datoriilor din Europa, chiar dacă ritmul a fost mai lent, arată studiul, publicat, marți, la Viena. Avansul activelor bancare în intervalul septembrie 2008 – septembrie 2012 a fost de 7,3%, la 2.900 de miliarde de euro.

„Avansul mai lent al activelor totale vine în contextul abordării mai prudente, deteriorării calității activelor și oportunităților limitate de investiții. În plus, raportul dintre împrumuturi și depozite joacă un rol mai important, subliniind necesitatea îmbunătățirii structurii de finanțare (…)”, arată studiul.

Eficiența costurilor și managementul riscului vor rămâne factorii determinanți pentru rezultatele băncilor în Europa Centrală și de Est, notează analiștii UniCredit.

În regiune se pot distinge diferențe clare, „cu Turcia și Rusia având performanțe peste așteptări, în timp ce profitabilitatea sectoarelor bancare din Balcani și Ucraina este limitată. Calitatea activelor este o sursă de risc, cel puțin până în 2014”, se arată în studiu.