USA Today: Forumul de la Davos începe într-un moment în care lumea este în pragul unei căderi nervoase

USA Today: Forumul de la Davos începe într-un moment în care lumea este în pragul unei căderi nervoase
Publicat: 20/01/2015, 20:42

„Acest eveniment este o oportunitate extraordinară și își păstrează validitatea pentru că are capacitatea să atragă persoane interesante din lumea afacerilor, a guvernelor și a altor comunități, pentru conversații informale și deschise”, a declarat Ian Goldin, participant veteran la forumurile Davos și director la Oxford Martin School, institut de cercetări al Oxford University.

În acest an lumea nu duce lipsă de răni care trebuie bandajate, la reuniunea de la Davos. În timp ce delegații se pregătesc pentru reuniunea din Alpii elvețieni, lumea pare a fi în pragul unei căderi nervoase, notează USA Today.

Islamiștii extremiști nu dau semne să încetinească ritmul actelor de barbarism, după cum arată atacurile recente din Paris și Nigeria. Între timp au reapărut temerile legate de rezultatul alegerilor de duminică din Grecia, liberalizarea francului elvețian a luat prin surprindere o lume întreagă, iar scăderea prețurilor materiilor prime a agitat piețele emergente.

Alte temeri sunt provocate de stagnarea creșterii economice în China, atacurile cibernetice tot mai periculoase, epidemia de Ebola din vestul Africii care a făcut peste 8.400 de victime și criza din Ucraina. O temă permanentă este cea a schimbărilor climatice, după ce 2014 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în statisticile oficiale.

Davos este mai mult decât o reuniune bine organizată la nivel înalt, la propriu și la figurat, la care sunt trecute în revistă toate relele din lume. Klaus Schwab, fondator și președinte executiv al World Economic Forum, a arătat că tema acestui an va fi, parțial, desprea crearea condițiilor pentru refacerea încrederii în viitorul lumii.

„Pesimismul a devenit prea mult starea de spirit a timpurilor noastre. Ar trebui să ne concentrăm în mod special pe oportunități, decât pe riscuri”, a spus Schwab, într-o întâlnire cu presa.

Problema este dacă ceea ce se obține la acest forum justifică costul de participare de aproximativ 40.000 de dolari.

Întrebat despre ceea ce s-a realizat după reuniunea de anul trecut, Schwab a spus că forumul este implicat în peste 40 de inițiative care implică colaborarea cu guverne și companii, în domenii ca finanțarea infrastructurii, protejarea mediului și reducerea sărăciei.

Delegația americană va fi optimistă, încrezătoare, în condițiile în care economia americană înregistrează rate de creștere de 5%, în timp ce Franța, Germania, Italia și alte economii europene sunt în stagnare, sau chiar mai rău. Pentru a combate deflația, Banca Centrală Europeană este pe cale să anunțe joi lansarea unui program de suplimentare a lichidităților.

Dintre participanții la Davos, 27% provin din Statele Unite, câte 10% din Elveția și Marea Britanie, în timp ce delegația rusă și cea chineză vor reprezenta câte 2% din total.

Între participanții de marcă la reuniunea de la Davos se află cancelarul german Angela Merkel, secretarul de stat american John Kerry și președintele chinez Li Keqiang. Ucraina va fi reprezentată de președintele Petro Poroșenko și de ministrul de Finanțe, Natalia Ann Jaresko.

Criticii forumului de la Davos menționează întotdeauna pe marii absenți ai evenimentului, aceștia fiind în acest an președintele rus Vladimir Putin și șeful BCE, Mario Draghi.

„Când l-am invitat (pe președintele Vladimir Putin n.r.) am spus că Davos este locul potrivit pentru a prezenta un plan cuprinzător de ieșire din situația actuală. Probabil nu este încă momentul potrivit, dar a trimis o delegație importantă”, a declarat Schwab la CNBC.

Între femeile de afaceri prezente la reuniune se vor afla Sheryl Sandberg, director la Facebook, și Marissa Mayel, șefa Yahoo.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte