Vâlcov: Creditarea este oricum BLOCATĂ în România. Băncile nu vor pleca, nu o să vedeți niciodată un CÂINE plecând de la MĂCELĂRIE

Vâlcov: Creditarea este oricum BLOCATĂ în România. Băncile nu vor pleca, nu o să vedeți niciodată un CÂINE plecând de la MĂCELĂRIE
Publicat: 20/12/2018, 09:31
Actualizat: 27/03/2019, 17:17

„Creditarea este oricum blocată în România. Astăzi, luăm 100 de lei prin depozite de la populația din România și întoarcem doar 75 de lei pentru dezvoltarea companiilor și dezvoltarea personală a oamenilor. Acesta este primul blocaj. Al doilea blocaj este măsura aplicată din ianuarie de BNR, care a considerat că este bine să scadă gradul de îndatorare de la 60% la 40%, practic au îngrădit”, a explicat Vâlcov.

Consilierul premierului a adăugat că din acest motiv Guvernul a dat drumul la programe precum „Investește în Tine”, prin care se pot accesa credite de până la 10.000 de euro. De menționat că acest program este derulat tot prin intermediul băncilor, iar în prezent este înscrisă doar CEC Bank.

„Numai în momentul când va exista cerere, oferta nu trebuie să vină de la actorii care există în piață. Pot să vină actori noi. Pot să se dezvolte mai mult companiile românești. Pot să vină și bănci. Este exclus (să plece băncile din România – n.r.). Nu o să vedeți niciodată un câine plecând de la măcelărie. Așa este și în sistemul bancar, și în energie și în altele”, a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3.

Consilierul premierului DariusVâlcovsusține că scăderile înregistrate pe bursă, după anunțul legat de măsurile fiscale, sunt trecătoare și ar fi o greșeală ca ordonanța de urgență ce prevede aceste schimbări să nu se dea.

„Sunt fluctuații la bursa de la București în urma anunțului de ieri al domnului ministru al Finanțelor. Ar fi o greșeală ca ordonanța de urgență să nu se dea. Dacă ordonanța nu s-ar da, atunci ar putea fi acuzat Guvernul de manipularea Bursei. Aceste scăderi sunt trecătoare. Să vă așteptați că aceste căderi să fie recuperate în mai puțin de două-trei săptămâni. Probabil o reacție emoțională, probabil și o presiune pe Guvern: Atenție se prăbușește bursa! Nu se prăbușește. Acțiunile își vor reveni. Apropo este un foarte bun moment de investiții în acțiunile care tocmai au coborât. Este bine să se investească în ele, pentru a crește la loc și Bursa și la nivelul la care erau. Fluctuația e normală”, a declarat Darius Vîlcov, la Antena 3.

Întrebat dacă se ajunge la un blocaj în piață,Vâlcova afirmat că: „În acel moment suntem deciși să majorăm capitalul social extrem de mult, atât de la EximBank, cât și de la CEC, să facem investiții de pe piață, astfel încât să susținem acest motor important care se cheamă piața de capital și sistemul bancar”.

Consilierul premierului a mai afirmat că autoritățile sunt interesate să sprijine creditarea, iar formele, prin care vor să facă acest lucru, sunt schemele de ajutor de stat.

„Văd că au participat și la Prima Casă, și la Investește în tine. Mai toate băncile vor să participe, atunci când garantează statul, dar, când garantează investitorul român, nu îl bagă nimeni în seamă”, a mai afirmatVâlcov.

În plus, consilierul premierului a menționat că proiectul de ordonanță nu va determina o creștere a ratelor bancare.

„Nu este vorba de creștere a ratelor bancare, ci este vorba de o scădere a ratelor bancare. Pentru că președintele a spus vin scumpirile. Tocmai am demonstrat că vor veni scăderile”, a detaliatVâlcov.

Indicele BET al celor mai lichide societăți de la Bursa de valori București a terminat ziua cu o scădere de 11,21%, la 7.475,22 puncte, băncile și companiile din energie fiind cele mai afectate acțiuni, a după anunțurile de marți ale Guvernului privind pachetul de măsuri fiscale penru 2019.

Acțiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 19,91%, ale BRD cu 16,62%, ale OMV Petrom cu 12,97% iar ale Electrica cu 10,09%.

Valoarea tranzacțiilor a fost ridicată, de peste un miliard de lei (226 de milioane de euro), față de o medie zilnică a anului curent de 52 milioane de lei (11 milioane euro).

Cei 7,2 milioane de cetățeni care participă la Pilonul II de pensii au pierdut miercuri 330 de milioane de euro, conform Ziarului Financiar.

Pentru titlurile Băncii Transilvania și ale BRD bursa a setat limita de variație a prețului la 25%, față de 15%.

Analiștii spun că piața locală de capital are șanse să închidă anul pe minus, dacă sentimentele negative și panica vor continua.

Guvernul a anunțat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcție de evoluția ROBOR, precum și un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o taxă de 3% din cifra de afaceri, plafonarea prețului gazelor naturale, controlul prețurilor pe piața de electricitate. Întreg mediul de afaceri a reacționat negativ la anunț.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul...
Ficat mărit și gras? EVITĂ 15 alimente care cresc riscul de ciroză
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte...
Meseria cu cele mai mari salarii în România. Industria IT e doar pe locul 2,...
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Pițipoanca pipăită în autobuz
Experții monitorizează un nou efect advers al vaccinurilor. Cum este afectată menstruația femeilor
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Specialiștii trag un semnal de alarmă. Ce riscă să pățească femeile ce s-au imunizat împotriva...
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Cel mai mare protestatar anti-vaccin a fost găsit MORT. Cazul care a șocat o lume...
Noua Ordine Mondială! Absolut totul s-a dat peste cap. Care sunt NOILE REGULI
OZN-urile au blocat zece rachete nucleare. Mărturia halucinantă a unui ofițer SUA
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...