Vâlcov: Creditarea este oricum BLOCATĂ în România. Băncile nu vor pleca, nu o să vedeți niciodată un CÂINE plecând de la MĂCELĂRIE

Redactor:
Petriana Condrut
Vâlcov: Creditarea este oricum BLOCATĂ în România. Băncile nu vor pleca, nu o să vedeți niciodată un CÂINE plecând de la MĂCELĂRIE
"Nu o să vedeți niciodată un câine plecând de la măcelărie". Darius Vâlcov asigură că nu există riscul ca băncile să plece din România din cauza măsurilor fiscale anunțate de Guvern. Vezi ce spune consilierul premierului despre scăderile înregistrate la bursă.

„Creditarea este oricum blocată în România. Astăzi, luăm 100 de lei prin depozite de la populația din România și întoarcem doar 75 de lei pentru dezvoltarea companiilor și dezvoltarea personală a oamenilor. Acesta este primul blocaj. Al doilea blocaj este măsura aplicată din ianuarie de BNR, care a considerat că este bine să scadă gradul de îndatorare de la 60% la 40%, practic au îngrădit”, a explicat Vâlcov.

Consilierul premierului a adăugat că din acest motiv Guvernul a dat drumul la programe precum „Investește în Tine”, prin care se pot accesa credite de până la 10.000 de euro. De menționat că acest program este derulat tot prin intermediul băncilor, iar în prezent este înscrisă doar CEC Bank.

„Numai în momentul când va exista cerere, oferta nu trebuie să vină de la actorii care există în piață. Pot să vină actori noi. Pot să se dezvolte mai mult companiile românești. Pot să vină și bănci. Este exclus (să plece băncile din România – n.r.). Nu o să vedeți niciodată un câine plecând de la măcelărie. Așa este și în sistemul bancar, și în energie și în altele”, a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3.

Consilierul premierului Darius Vâlcov susține că scăderile înregistrate pe bursă, după anunțul legat de măsurile fiscale, sunt trecătoare și ar fi o greșeală ca ordonanța de urgență ce prevede aceste schimbări să nu se dea.

„Sunt fluctuații la bursa de la București în urma anunțului de ieri al domnului ministru al Finanțelor. Ar fi o greșeală ca ordonanța de urgență să nu se dea. Dacă ordonanța nu s-ar da, atunci ar putea fi acuzat Guvernul de manipularea Bursei. Aceste scăderi sunt trecătoare. Să vă așteptați că aceste căderi să fie recuperate în mai puțin de două-trei săptămâni. Probabil o reacție emoțională, probabil și o presiune pe Guvern: Atenție se prăbușește bursa! Nu se prăbușește. Acțiunile își vor reveni. Apropo este un foarte bun moment de investiții în acțiunile care tocmai au coborât. Este bine să se investească în ele, pentru a crește la loc și Bursa și la nivelul la care erau. Fluctuația e normală”, a declarat Darius Vîlcov, la Antena 3.

Întrebat dacă se ajunge la un blocaj în piață, Vâlcov a afirmat că: „În acel moment suntem deciși să majorăm capitalul social extrem de mult, atât de la EximBank, cât și de la CEC, să facem investiții de pe piață, astfel încât să susținem acest motor important care se cheamă piața de capital și sistemul bancar”.

Consilierul premierului a mai afirmat că autoritățile sunt interesate să sprijine creditarea, iar formele, prin care vor să facă acest lucru, sunt schemele de ajutor de stat.

„Văd că au participat și la Prima Casă, și la Investește în tine. Mai toate băncile vor să participe, atunci când garantează statul, dar, când garantează investitorul român, nu îl bagă nimeni în seamă”, a mai afirmat Vâlcov.

În plus, consilierul premierului a menționat că proiectul de ordonanță nu va determina o creștere a ratelor bancare.

„Nu este vorba de creștere a ratelor bancare, ci este vorba de o scădere a ratelor bancare. Pentru că președintele a spus vin scumpirile. Tocmai am demonstrat că vor veni scăderile”, a detaliat Vâlcov.

Indicele BET al celor mai lichide societăți de la Bursa de valori București a terminat ziua cu o scădere de 11,21%, la 7.475,22 puncte, băncile și companiile din energie fiind cele mai afectate acțiuni, a după anunțurile de marți ale Guvernului privind pachetul de măsuri fiscale penru 2019.

Acțiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 19,91%, ale BRD cu 16,62%, ale OMV Petrom cu 12,97% iar ale Electrica cu 10,09%.

Valoarea tranzacțiilor a fost ridicată, de peste un miliard de lei (226 de milioane de euro), față de o medie zilnică a anului curent de 52 milioane de lei (11 milioane euro).

Cei 7,2 milioane de cetățeni care participă la Pilonul II de pensii au pierdut miercuri 330 de milioane de euro, conform Ziarului Financiar.

Pentru titlurile Băncii Transilvania și ale BRD bursa a setat limita de variație a prețului la 25%, față de 15%.

Analiștii spun că piața locală de capital are șanse să închidă anul pe minus, dacă sentimentele negative și panica vor continua.

Guvernul a anunțat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcție de evoluția ROBOR, precum și un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o taxă de 3% din cifra de afaceri, plafonarea prețului gazelor naturale, controlul prețurilor pe piața de electricitate. Întreg mediul de afaceri a reacționat negativ la anunț.

 

 

 

 

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
FOTO. Gabriela, postări incendiare pe tik-tok! Iubita protejatului lui Gigi Becali face furori pe net
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Dezinfectanții periculoși vânduți în România. Provoacă orbirea și afecțiuni grave! E strigător la cer!
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Imagini cu sicriul deschis al lui Maradona stârnesc revoltă. Angajații de la pompe funebre s-au...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
O femeie a pus bicarbonat de sodiu peste fructe. Ce a observat în apă după...
Decizie șoc în Argentina în urma decesului lui Maradona
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Victoria Răileanu din Vlad, motivul real al divporțului. Ce a povestit despre fostul ei soț:...
Inchide