Vâlcov îi răspunde lui Iohannis despre recuperarea prejudiciilor: Nici noi nu suntem mulțumiți

Publicat: 24 02. 2015, 18:46
Actualizat: 24 02. 2015, 19:30

„Nici noi nu suntem mulțumiți, iar activitatea ANAF tocmai în această direcție merge, de a intensifica atât recuperarea, cât și creșterea veniturilor. Bineînțeles că am discuții în permanență cu ANAF și sper ca inclusiv acest derapaj constatat de domnul președinte să fie reglat într-un timp cât mai scurt”, a declarat Vâlcov, la solicitarea presei de a prezenta un punct de vedere în legătură cu afirmația președintelui Iohannis privind recuperarea prejudiciilor de către Ministerul Finanțelor.

Vâlcov a făcut declarația după prezentarea Codului Fiscal și a Codului de Procedură Fiscală în comisiile reunite de Buget-Finanțe-Bănci ale Parlamentului, de la care reprezentanții Partidului Național Liberal au lipsit.

Ministrul a precizat că trebuie modificată și legislația în acest domeniu, reprezentând o prioritate pentru Guvern după trimiterea celor două coduri în Parlament, la sfârșitul lunii martie.

„Imediat cum vom termina trimiterea Codului Fiscal și a celui de Pprocedură Fiscală în Parlament la sfârșitul lunii martie, ne vom apleca pe această legislație, care trebuie îmbunătățită, dar cu mare grijă, pentru a nu aluneca în derapaje extrem de mari”, a adăugat Vâlcov.

Președintele Iohannis a afirmat marți, în discursul susținut la bilanțul DNA pentru anul 2014, că recuperarea prejudiciilor este „obligatorie, nu opțională pentru autorități”, iar situația din prezent, cu un grad de recuperare și executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanțelor de aproximativ 10%, este „inacceptabilă”.

„Nu aș putea încheia acest discurs fără a mă referi la două importante chestiuni, devenite recurente în ultimul timp: recuperarea prejudiciilor și resursele de care dispune parchetul anticorupție. Vreau să subliniez foarte clar că recuperarea prejudiciilor este, asemenea executării pedepsei, obligatorie, nu opțională pentru autoritățile statului”, a subliniat șeful statului.

Președintele a arătat că recuperarea prejudiciilor reflectă eficiența luptei anticorupție și descurajează fenomenul.

„Situația din prezent – în care gradul de recuperare și executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanțelor este în cuantum de aproximativ 10% – este, pur și simplu, inacceptabilă. De aceea, trag un semnal de alarmă și solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanță deosebită”, a spus Iohannis.