Vasilescu, despre creșterea salariilor: Riscul cel mai mare este ca, într-o zi, Guvernul să dea cu o mână și să ia cu două

Publicat: 09 04. 2017, 15:31

„Tabloul României de azi arată că întrebarea este nu dacă România își permite să plătească astfel de salarii. Legea dintre majorarea salariilor și creșterea productivității este una obiectivă. Întrebarea este dacă România își permite să rămână cu actualele venituri”, a declarat, duminică, la  Digi 24, Adrian Vasilescu.

Potrivit acestuia, suntem 19,9 milioane de locuitori și ocupăm locul șapte în UE, însă, la PIB total ocupăm locul 17, la fel ca în 1990.

„La PIB calculat pe locuitor la paritatea standard a prețurilor de cumpărare suntem pe locul 27, înaintea Bulgariei. Avem un PIB de 160 de miliarde, pe care îl împărțim la 19,9 milioane de oameni, în vreme ce Irlanda împarte 214 miiarde la 4,7 milioane de oameni. Iar Olanda, împarte 678 de miliarde la 16 milioane. În momentul de față dominanta este tehnologia și hărnicia vine pe locul doi. Hărnicia înseamnă oameni, care trebuie stimulați. PIB trebuie împărțit pe hărnicie, că tehnologia oricum este avansată foarte mult. La plata pe oră România se află pe penultimul loc, înaintea Bulgariei, adică 5,5 euro/ora de muncă, față de 4,4 euro cât este în Bulgaria. Iar în Danemarca este 40 de euro”, a arătat Vasilescu.

Vasilescu susține că este nevoie de o schimbare, subliniind că nu trebuie să cedăm din viteza de creștere economică.

„Guvernatorul BNR a spus că nu ne mai permitem să rămânem cu aceste salarii. Riscul cel mai mare este ca într-o zi, Guvernul să dea cu o mână și să ia cu două. De aceea, Guvernul trebuie să apese pe mai multe pedale, nu doar pe salarii. Important este să nu cedăm din viteza de creștere economică. Viteza economiei are două paradigme: viteza și sustenabilitatea”, a explicat reprezentantul BNR.

„Dacă PIB nu se hrănește din ceva atunci este posibil ca salariile să depășească PIB potential, adică puterea pe care o are România să facă PIB. Acesta este un risc imens”, a mai spus Adrian Vasilescu.