Veste bună: se amână creșterea prețului la gaze

Publicat: 26 08. 2014, 15:25
Actualizat: 04 02. 2019, 12:27

Potrivit calendarului de liberalizare a pieței gazelor asumat de Guvern prin acordurile cu FMI și Comisia Europeană, prețul gazelor livrate populației urma să crească cu 3% de la 1 octombrie.

„Legislația românească actuală prevede obligativitatea ca producătorii de gaze naturale să livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populație și noi considerăm că acest lucru este perfect legal din punct de vedere al legislației comunitare. Direcția Generală Întreprinderi (DG Enterprise) dorește să eliminăm această prevedere, dar noi nu vrem”, a declarat marți agenției MEDIAFAX ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

O delegație guvernamentală condusă de Nicolescu a avut luni consultări, la Bruxelles, cu reprezentanții Direcției Generale Energie din CE în legătură cu aspecte naționale și regionale din domeniul gazelor naturale, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

Nicolescu a adăugat că, până la ajungerea la un acord cu DG Enterprise, România nu va mai pune în aplicare calendarul de dereglementare a prețului gazelor pentru populație.

„Există însă și o divergență majoră cu DG Enterprise a CE referitoare la o presupusă interdicție privind exportul de gaze naturale din România. Am cerut implicarea Direcției Generale Energie în soluționarea acestui diferend, fapt care a fost acceptat. Am informat ca până la soluționarea acestei situații, statul român își rezervă dreptul de a amâna aplicarea calendarului de liberalizare a gazului natural pentru populație. În consecință, intenționăm să nu punem în aplicare creșterea prețului la gazul domestic, agreată de guvernul Boc cu CE pentru 1 octombrie anul curent”, a declarat Nicolescu, citat în comunicatul Departamentului pentru Energie.

Nicolescu afirma în luna mai că procesul de convergență a prețurilor gazelor naturale pentru industrie a fost realizat și nu mai este necesar să fie majorate prețurile, așa cum erau angajamentele față de FMI și CE.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale și produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferența este importată din Rusia, prin firme intermediare, la prețuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piața liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preț reglementat.