Victor Ponta, despre rectificarea bugetară: „Am luat bani de la proiecte total neinspirate, precum piscine la sate și pârtii de schi în zone unde nu ninge”

Publicat: 23 08. 2012, 20:59
Actualizat: 29 07. 2014, 17:37

Premierul Victor Ponta a declarat joi, după ședința în care Guvernul a aprobat rectificarea bugetară, că a preluat în luna mai un buget în care foarte multe instituții ale statului aveau asigurată finanțarea doar până în toamnă, fiind necesare alocări suplimentare de fonduri, între care și redistribuirea de la proiecte „strict politice și total neinspirate”.  

„A trebuit să luăm sumele alocate pentru proiecte strict politice și total neinspirate, precum piscine la sate și pârtii de schi în zone unde nu ninge”, a spus Victor Ponta. 

Primul ministru a precizat că există sumele necesare pentru reîntregirea salariilor bugetarilor și rambursarea sumelor reținute ilegal din pensii. 

„Reîntregirea salariilor bugetarilor și restituirea părților din pensii încasate ilegal au figurat pe primul loc în efortul bugetar. Am asigurat banii. Banii pentru salarii erau deja. Ne lipseau sumele până la sfârșitul anului pentru rambursarea sumelor din pensii. Cele două obligații sunt acum îndeplinite”, a arătat Victor Ponta.

Tot la rectificarea bugetară au fost alocate fonduri pentru asigurarea finanțării destinate promoțiilor de la academiile militare, precum și sumele pentru angajarea a 564 de judecători și grefieri, magistrați și personal auxiliar, pentru a putea aplica, de la 1 februarie 2013, Codul de procedură civilă.

Premierul a amintit și Ministerul Educației, unde la rectificare au fost alocați banii pentru clasa zero și pentru doctoranzi.

Proiectul de rectificare bugetară prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB, pe fondul majorării veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei și a cheltuielilor cu 3,069 miliarde lei față de programul inițial.

El a precizat că Executivul a aprobat rectificarea bugetară pornind de la obligația de a rămâne într-o limită clară de disciplină financiară și de a respecta acordurile cu creditorii internaționali.