Victor Ponta: Sunt de acord cu Isărescu, este nevoie de calm, dialog, mesaje de predictibilitate

Publicat: 07 08. 2012, 13:53
Actualizat: 21 03. 2019, 06:04

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că este de acord cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, privind efectele tensiunilor politice, și că în această perioadă este nevoie de „calm și dialog”, pentru a fi transmis un mesaj de predictibilitate și stabilitate, informează Mediafax.

Ponta a avut o discuție cu Isărescu la sediul băncii centrale.

Premierul a spus că discuția a vizat în principal stadiul negocierilor cu delegația FMI, CE și Băncii Mondiale.

„Indiferent ce a fost până la 29 iulie (data referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, asupra căruia Curtea Constituțională urmează să se pronunțe, n.r.), instituțiile statului, inclusiv Banca Națională, funcționează”, a spus Ponta.

Întrebat de jurnaliști dacă a fost făcut un apel la calm, având în vedere declarațiile de luni ale guvernatului BNR, Ponta a răsupuns „la calm și dialog și sunt întru totul de acord cu guvernatorul”.

El a mai spus că Guvernul își va face datoria și nu se va mai implica în bătălii politice.

Isărescu a declarat luni că politicienii vor afla curând că pe piețele financiare „gura bate fundul”, singura soluție fiind dialogul, care ar trebui să domine discursul politic, iar cine nu îl stăpânește să plece, fără a avea pretenția să-i scoată pe ceilalți din casă.

„Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al României, personalitate în lumea finanțelor, care mi-a spus chiar așa: «Măi, voi chiar nu aveți ce să faceți?» (…) Așa judecă lumea, și nu trebuie uitat că lumea aceasta este formată din piețe de unde România ia sume importante ca să-și finanțeze deficitul bugetar și ca să merg mai departe pentru a plăti salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba de o joacă a BNR și de o interferență. Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare că această țară trebuie să meargă înainte, instituțiile trebuie să-și facă datoria (…) Fiecare trebuie să-și facă datoria, iar în materie de finanțe internaționale, atenție, și în finanțe interne, mai mult decât în oricare altă parte, spun eu că gura bate fundul, și îl bate rău de tot. Și nu avem nevoi de așa ceva. Este un mesaj pe care îl repetăm”, a spus Isărescu.

Totodată, el a afirmat că deprecierea leului din ultima perioada a fost „rezonabilă” dacă sunt avute în vedere tensiunile politice interne, dar scăderea depășește fundamentele economice, chiar dacă România are un deficit de cont curent destul de înalt, care trebuie finanțat.